Roofvogelproblematiek deel 1 - Martin van Zon

Roofvogelproblematiek deel 1 door Martin van Zon

dinsdag 27 februari 2018

Wij duivenliefhebbers bedrijven onze sport met de natuurlijke prooi van roofvogels. En door de wat mij betreft, behoorlijk overdreven bescherming van roofvogels, hebben wij duivenliefhebbers een groeiend probleem.

Ik woon, zoals u weet, in een natuurreservaat dus als direct betrokkene krijg ik veel vragen over roofvogels. Vaak weten duivenliefhebbers heel weinig van roofvogels daarom heb ik besloten hier een column over te schrijven.
 
Wij hebben in Nederland voornamelijk te maken met drie soorten roofvogels die onze duiven als prooi zien. Roofvogels die duiven aanvallen zijn:

-De slechtvalk.
-De havik
-De sperwer.
 
Roofvogels die overlast bezorgen door hun aanwezigheid zijn: 

-De buizerd.
-De wouw.
-De kiekendief.
 
Een jaar of twaalf geleden begon het roofvogelgedrag bij mij zo gigantisch uit de hand te lopen dat ik geen enkele vreugde meer vond in mijn hobby. Van mijn winterjongen werd toen veel meer dan de helft opgegeten. Mijn oude duiven kon ik heel vaak na de winterrust met geen stok meer het hok uit krijgen. En als ik ze naar buiten gooide vlogen ze in paniek de schuur in, onder geparkeerde auto’s en alles waar ze maar dachten veilig te zijn. Ik begon er slecht van te slapen…

Havik

Het grote probleem werd veroorzaakt door de komst van de havik rond de jaren 2000. Deze havik hoort helemaal niet in mijn omgeving thuis. Hij is eigenlijk een bosbewoner, maar aangezien er in Nederland geen natuurlijke vijanden van de havik zijn komen er steeds meer. De havik is een geweldig stukje natuurlijke perfectie en een moordmachine die zijn weerga niet kent. De meeste mensen kennen een havik niet, omdat hij niet zo indrukwekkend is als hij hoog overvliegt. Maar ik kan u verzekeren als iemand met zijn duiven bezig is en een havik slaat toe vanuit een hinderlaag, dat de duivenliefhebber de schrik en angst van de duif kan voelen.

De gevaarlijkste jagers op duiven zijn de slechtvalk en de havik. De slechtvalk woont ook rondom mijn huis. Hij broeit in een van de hoogspanningsmasten vlak bij mij in de buurt. Ik heb hem persoonlijk nooit achter mijn duiven zien jagen, maar als de duiven hem zien zijn ze weg en blijven weg tot hij weer verdwenen is. Dan hebben we de groep zwevers. Daar versta ik onder de buizerd, wouw, kiekendief enzovoorts. Dat zijn relatief langzame roofvogels. Zij zijn niet gevaarlijk voor de volwassen postduif. Maar deze prachtige vogels die we tegenwoordig veelvuldig langs de snelweg zien zitten zijn bij mij wel verantwoordelijk voor een hoop ellende. En tenslotte de kleinste van allemaal, de sperwer. Hier hebben de laatste jaren de meeste duivenliefhebbers in het voorjaar wel eens mee te maken. Ik zal ze één voor één onder de loep nemen.

Slechtvalk

De slechtvalk is dus een drama voor een postduif. Ze jagen soms met zijn tweeën en dan wordt het voor een postduif helemaal een probleem. Er worden nestkasten geplaatst om de voortplanting te bevorderen en tegenwoordig soms ook al voorzien van een webcam. Met een beetje pech kun je dan via de sociale media als duivenliefhebber je eigen duif op zien vreten.

De havik is een allround jager het vrouwtje is net als bij de meeste roofvogels een stuk groter. Het mannetje pakt bij mij de meeste duiven uit de lucht door dicht bij en boven de duiven te gaan vliegen. Als de duiven dan bij elkaar blijven gebeurt er niet veel. Maar na enige tijd raakt er vaak één duif in paniek, verlaat vervolgens de koppel en dan verhoogt de havik zijn snelheid door gebruik te maken van zijn gewicht en van de aantrekkingskracht van de aarde. De havik laat zich naar beneden vallen en accelereert gelijktijdig en als de duif niet direct hetzelfde doet is de duif prooi. Vooral jonge duiven worden op deze manier gepakt. Het vrouwtje jaagt bijna altijd vanuit een hinderlaag. Als duiven rondjes draaien en vooral bij een ondergaande zon, weet ze heel sluw ergens in een boom te gaan zitten van waaruit ze op het moment dat de duiven even verblind worden door de zon razend snel toeslaat. De havik geeft over het algemeen de grootste problemen bij duivenliefhebbers in het land wat betreft verliezen van duiven.Dit probleem zal in de toekomst alleen maar groter worden.


Toen ik een aantal jaren terug op een zondagmorgen naar het radio progamma “Vroege vogels” luisterde, werd Ivo de Wijs daar geïnterviewd. Ivo heeft dit interessante progamma 25 jaar gepresenteerd en nam op dat moment afscheid. De interviewer vroeg Ivo wat de grootste misser was betreffende voorspellingen die ze 25 jaar geleden gedaan hadden. Dat was volgens Ivo de voorspelling wat betreft de havik. 25 Jaar terug dachten biologen namelijk dat, als de havik niet een gigantisch groot natuurgebied tot zijn beschikking zou hebben, de havik als schuwe bosbewoner snel uit zou sterven. ”Dat hebben de biologen toch wel verkeerd gezien,” hoorde ik Ivo lachend zeggen, “want haviken zitten tegenwoordig al op iedere begraafplaats.”


Helaas is dit de realiteit er komen er steeds meer. Gisteren klapte er alweer een jonge havik tussen mijn zomerjongen en zo gaat het maar door.
In 2002 werden er hier in het voorjaar dagelijks soms wel twee jonge duiven opgegeten. Ik heb toen een jonge duivenhok geplaatst bij een vriend van mij in Ouderkerk aan de IJssel. Ik verspeelde daar geen duif van het hok en dat was werkelijk een verademing. Maar in de praktijk kostte het mij te veel tijd( in combinatie met mijn oude duiven op mijn huisadres) en ben weer op eigen terrein gaan vliegen met de jonge duiven. Ik heb toen gegokt op de natuurlijke selectie, gewoon de havik zijn werk laten doen. Dat betekent elke dag de duiven los, maar het probleem is dan dat je dit ook in de winter moet doen en dat is bijna niet op te brengen. Winterjongen uitwennen is hier bijna onmogelijk, ik zal daar hooguit 30% van overhouden. Het viel mij op dat vanaf begin april de druk van de ketel is. Vanaf begin april hebben mijn jonge duiven wel de kans om hier rond te leren vliegen. Roofvogelspecialist en tevens duivenvriend Ben de Keyzer, eigenaar van de roofvogelboerderij in Berkel Rodenrijs, had daar enige maanden terug een verklaring voor. Hij vertelde mij dat in het vroege voorjaar het havikmannetje aan het vrouwtje moet laten zien hoe goed hij kan jagen. De hoeveelheid jonge duiven die hij bij het vrouwtje brengt bepaalt hoe vaak hij mag copuleren. Zij weet dan of hij in staat is om voldoende toekomstige hongerige havikjes te voeden. Hij probeert dus in die periode te vangen wat hij kan, want zijn beloning is dat hij mag paren na het aanbieden van een duif. Begin april zijn de eieren gelegd en hoeft er alleen nog maar gejaagd te worden voor voedsel. Vandaar die rust vanaf begin april. Dit feit kan voor veel duivenvrienden een interessant gegeven zijn. Duiven uitwennen in een gebied waar de havik jaagt kan men dus het beste doen na de eerste week van april. De kans dat oude en jonge duiven dan worden opgevreten is stukken kleiner dan in februari en maart.
 
Martin van Zon,  2012

Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 
 
 

<< Terug

Rohnfried PigeonPixels Youtube will_falco_ebben Avirings Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief