Gemak is niet altijd goed - Falco Ebben

Gemak is niet altijd goed door Falco Ebben

donderdag 14 april 2016

Ik weet niet hoe lang ze al bestaan, maar de Duitsers waren volgens mij de eerste de ze op de markt brachten: luxe broedhokken met roosters, al dan niet met een mesttransportband. Ik was dan ook de ‘koning te rijk’ toen ik rondom 2004 zelf mijn eerste luxe broedhokken uit Duitsland liet overkomen, zonder mesttransportband welliswaar, want dat is een beetje onzin met maximaal twaalf koppels kwekers. Wel hebben mijn broedhokken een mestlade, dat maakt het leven ook een stuk makkelijker.

Een paar jaar later werd ook het jonge duivenhok voorzien van broedhokken met roosters die in een handomdraai in een loketkast konden worden veranderd. Tot slot werd in 2009 het vlieghok voor de oude duiven bij mijn oom voorzien van een nieuw en luxe interieur.
Als het op mijn duivenhok aankomt ben ik nogal wispelturig. Zoals trouwe lezers al zullen weten wordt er dan ook jaarlijks iets aan het duivenhok wat bij mij thuis staat veranderd. Mijn oom heeft niet zo’n last van die kuren, dus bij hem wordt minder geld aan het hok gespendeerd. Sterker nog, zijn hok kocht hij tweedehands in 1993 voor slechts 500 gulden (zo’n 220 euro) en dat staat er nu nog.
De laatste jaren bevallen de ‘luxe broedhokken’ mij steeds minder goed. De voordelen van het gemak (voor de liefhebber, niet voor de duiven!) wegen niet op tegen de nadelen. Zo heb ik al een duif gehad die met zijn poot tussen de roosters bleef zitten en deze daardoor brak. Dat ligt niet alleen aan de vloerroosters, maar ook aan de chipringen die wij hier in Nederland hebben, een puntje dat uit de vaste voetring steekt en makkelijk overal achter blijft steken. Ook vind ik de jaarlijkse schoonmaak van met name de roosters een irritant karwei. Het allerbelangrijkste is echter dat de duiven liever een ouderwets broedhok zouden nemen als ze konden kiezen. Die staan met hun pootjes niet graag op roosters! 

Bas Verkerk

Toen ik laatst bij Bas Verkerk was werden mijn gedachten nogmaals bevestigd. Ook hij had het helemaal gehad met de luxe broedhokken. Bij de kweekduiven had hij mesttransportbanden en hij had ze overal eruit gehaald, de roosters werden vervangen door een houten plankje. Het grootste problemen was de toch die ontstond door de broedhokken, maar ook oude doffers zouden volgens Bas veel makkelijker bevruchten wanneer ze een broedhok met een vaste bodem hebben. Bas heeft honderden duiven en voor hem is het dus best een hele klus om al die hokken dagelijks te reinigen. Toch doet hij het, allemaal nog steeds zelf met de hulp van zijn vader. Dat is niet voor niets. Als hij er geen enorm groot voordeel had ingezien, had hij het zeker niet gedaan.
Ik heb de knoop doorgehakt en ga het hele interieur uit mijn jonge-duivenhok halen. Ik heb twee afdelingen van 1,50 meter breed en ongeveer 1,50 meter diep met daarin elk 12 broedhokken, netjes naast en onder elkaar. Die broedhokken kun je ‘half’ zetten en dan zet je daar een schotje in en dan heb je een loketkast. Zo staan die hokken bij mij meestal vanaf het spenen in maart tot in juli, de helft wordt dus niet gebruikt en dat is zonde van de ruimte. Omdat de broedhokken nogal diep zijn (60 cm) nemen ze een groot deel van het hok in beslag. Ik dacht altijd dat die broedhokken super waren voor mijn jonge doffers omdat ze dan een eigen territorium hebben, maar volgens mij kan dat evengoed met een klein vakje in een loketkast en heb ik ze helemaal niet nodig. Bovendien, zo is mij opgevallen, gaan ze heel graag in een simpele donkere doos zitten als ik die op de grond zet. Zelfs liever dan in die broedhokken die ik heb!

GezelligheidInkijkje in het jonge-duivenhok van Henri van Doorn, Den Dungen

Laatst was ik met Nico-Jan Koenders bij misschien wel de beste speler met jonge duiven in Nederland, Henri van Doorn uit Den Dungen. Wat ik daar zag, heeft mij toch wel de ogen geopend. Zijn hok is een groot rommeltje van hoekjes, schabjes, tafeltjes, broedhokjes, plankjes en allerlei andere rotzooi om het de duiven maar zoveel mogelijk naar de zin te maken, veel gezelliger dan mijn hok.  Ik heb daar inspiratie opgedaan en heb nu een goed idee hoe ik mijn jonge-duivenhok opnieuw ga inrichten. Ik ga ze ook helemaal naar de laatste drie vluchten toebrengen in 2015 (de midfondvluchten) en houd daar met de inrichting rekening mee. Ik ga werken met die bekende loketkastjes met draaideurtjes (uiteraard zonder rooster) en ik zorg dat ik maar een paar rijen onder elkaar heb. Onderin zitten ze niet zo graag en meer dan 35 duiven ga ik toch niet spenen, dus zoveel vakjes heb ik niet nodig. Ik vervang mijn schuifdeuren door harmonicadeuren zodat ik ook aan de zijwanden wat vakjes op kan hangen, dat is goed voor de motivatie van de jongen. De hoeken achterin houd ik vrij en daarin maak ik diepe hokjes waarin de duiven lekker weg kunnen kruipen. Tot slot ga ik op de vloer donkere hokjes maken waarvan ik de ingang af kan sluiten. Die ga ik pas inzetten als de mooie vluchten eraan komen. Eén ding weet ik zeker. In dat hokje moeten mijn jongen 2015 het vreselijk naar de zin gaan krijgen, en dat is waar het om draait in de duivensport! Je moet het de duiven naar de zin maken en het niet jezelf makkelijk maken!

© Falco Ebben, 2015 - www.ebbenpigeons.com 
 

<< Terug

Avirings Rohnfried PigeonPixels Youtube will_falco_ebben Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief