Over het aankopen van nieuwe duiven - Martin van Zon

Over het aankopen van nieuwe duiven door Martin van Zon

woensdag 27 april 2016

Toen ik enige jaren terug ergens kweekduiven selecteerde voelde ik mij na een poosje keuren behoorlijk ongemakkelijk. Ik zag namelijk het aantal afgekeurde duiven alsmaar groeien en er moest zelfs een tweede mand aan te pas komen. Ik excuseerde me, omdat ik het vervelend vond voor de man waar ik de keuring voor deed. De man glimlachte en probeerde mij gerust te stellen. "Maak je maar niet druk," zei hij, "ik ben blij dat ik van die rotzooi af ben en ze leveren straks op internet nog zat op." Vol verbazing vroeg ik: “Ga je die afgekeurde duiven dan verkopen?” “Ja, wat dacht jij dan? Ik heb ze toch ook duur gekocht, die duiven brengen op internet  nog zat op. Er is volop vraag naar," riep hij, terwijl hij met een ordner met stambomen stond te zwaaien. "Weet je wel hoe goed deze duiven op de markt liggen?" Hij noemde een paar kampioenen op die ook goed met dat ras speelden. Nou ja ras, een ras is voor mij persoonlijk heel wat anders, maar zo wordt een duif nou eenmaal genoemd als hij door een bepaalde liefhebber is gekweekt. Ik nam mij voor om de internetsites een beetje in de gaten te houden en te controleren of deze duiven inderdaad op internet zouden verschijnen. En ja hoor, die maand daarop las ik in een duivenkrant dat deze afgekeurde duiven op internet verkocht zouden worden.
De reclame die volgde was werkelijk onvoorstelbaar, betere duiven hadden er nooit gevlogen. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik uiteindelijk zag wat deze 'poelierduiven' nog opbrachten. Ik heb dit later nog een paar keer meegemaakt. Niemand schaamt zich voor dit soort bedrog... ze zijn tenslotte zelf ook bedrogen. Ik weet hoe complex een duif is en hoeveel fouten en tekortkomingen een duif kan hebben. Ik zal daarom geen duif op internet kopen die ik niet vantevoren gezien heb. Vroeger ging ik regelmatig naar zaalverkopingen, soms omdat ik het zelf interessant vond maar ook vaak om advies te geven aan iemand die daarom had gevraagd. Regelmatig adviseerde ik om op een bepaalde zaalverkoop helemaal geen duiven te kopen. Gewoon omdat het  allemaal duiven waren met niet al te veel kweekwaarde. Ook heb ik vaak meegemaakt dat er wel echt goede duiven zaten op een publieke verkoop, alleen die werden dan vaak weer door stromannen zelf terug gekocht of gigantisch in prijs opgejaagd. Het publiek kreeg dan alleen kans de iets mindere duiven te kopen. Internet kopen is nog een graadje moeilijker, dan weet je helemaal niet wat je kunt verwachten.Via Internet vertrekken er maandelijks ook duizenden duiven naar het buitenland. © PigeonPixels

Roel

Het is al weer een paar maanden terug dat ik Roel aan de telefoon kreeg. Roel is een duivenliefhebber die ik al heel wat jaren ken. Roel en ik vlogen vroeger tegen elkaar in dezelfde kring en op feestavonden kwamen we elkaar altijd tegen. Roel vroeg me of ik naar zijn kweekduiven wilde kijken, want hij had het gevoel dat hij steeds slechtere duiven kweekte. Zijn prestaties werden in ieder geval de laatste jaren steeds minder. Natuurlijk wilde ik Roel helpen met zijn kweekduiven en enkele dagen later stond hij bij mij op het plein. Na een bak koffie en wat bijgepraat te hebben kwamen de kweekduiven uit de auto. En na dat ik de helft van de kweekdoffers had gekeurd had ik het al gezien: Roel had de laatste jaren geweldige papieren tijgers aangeschaft op... internet. De duiven die hij nog had zitten van zijn eigen soort en waar hij vroeger goed mee uit de voeten kon waren gewoon de betere duiven. Door zijn eigen goede duiven te kruisen met de internetduiven ging het nog een klein poosje goed, maar de prestaties zakten steeds verder weg. Door het bezoek van Roel kreeg ik weer een leuk inkijkje in de internetduiven handel. De gemiddelde kwaliteit die Roel had gekocht op diverse internet verkoopsites was ver beneden pijl.
Duiven op internet kopen zonder de duiven gezien te hebben is gewoon een actie met weinig kans op succes. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, als iemand een ronde jonge piepers op internet zet kan er haast niets mis mee zijn. Maar als er een ronde zomerjongen wordt verkocht die al maanden in de ren hebben gezeten en die zogenaamd klaar zijn voor de kweek, wordt het al anders. De kans is dan groot dat die enkele extra duif die misschien tussen die ronde zat er al tussen uit gehaald is. Als er door een liefhebber zomaar een partijtje duiven wordt aangeboden van alle leeftijden en alle rassen zou ik er zeker vanaf blijven. Ook dan is de kans namelijk heel groot dat de desbetreffende liefhebber duiven op de markt brengt die hem in nooit iets goeds hebben gebracht. Ik vind het dan ook een goed initiatief van een internetsite om mensen in de gelegenheid te stellen de duiven eerst te kunnen bekijken. En het initiatief van dezelfde site om zogenaamde tweedehands duiven niet te verkopen komt bij mij ook betrouwbaar over.

Mijn advies

Mijn advies is: als je nieuwe duiven wilt kopen, zoek dan een jarenlang goed spelende liefhebber op die een soort duiven heeft zitten waar meerdere liefhebbers goed mee geslaagd zijn. Er zijn voorbeelden genoeg van topspelers die zelf de sterren van de hemel spelen, maar hun duiven kunnen dat blijkbaar alleen maar op hun hokken en in hun systeem. Dat betekent dat zo’n topspeler zelf iets aan zijn duiven toevoegt (en/of geweldig gunstig woont) wat er voor zorgt dat hij zo geweldig presteert. Ik adviseer altijd naar duiven te zoeken van liefhebbers die een soort hebben zitten waar andere liefhebbers ook makkelijk eerste prijzen mee kunnen winnen. Dat is tenslotte toch wat we willen, zelf eerste prijzen winnen! Wat heb je aan een stamboom waar op staat wat de ouders en grootouders allemaal hebben gepresteerd, als zij bij jou niet vooruit zijn te branden. Als meerdere liefhebbers goed presteren met duiven van een liefhebber, prefereer ik deze duiven boven de duiven van superkampioen X met geweldige stambomen en weinig referenties. Zeker als je niet in staat bent duiven te houden onder dezelfde condities als die superkampioen. Kampioenen spelen vaak met duiven uit veelal zelf aangekochte duiven en alles wat daar uit geboren wordt en ze zelf niet nodig hebben wordt verkocht. Dit betekent dat de kans groot is dat ze veel slechte duiven verkopen die na enkele jaren kweken dus weer op... internet verschijnen. Het is beter contact te zoeken met een liefhebber met referenties. Als het klikt en je hebt vertrouwen in hem, probeer dan wat zomer of late jongen te kopen. Vroege jonge heeft hij zelf nodig. Zijn deze te duur of niet te koop, probeer dan de laatste eieren. Waar een wil is een weg en in die laatjes zit precies hetzelfde genetisch materiaal als dat van hun oudere broertjes en zusjes. Kwestie van een beetje geduld. Bouw wat op met zo’n man en hij zal je ook goede raad geven. Onderschat dit grote voordeel niet. Heb je pech met de aangekochte duiven of teveel doffers of duivinnen dan zal de liefhebber waar je de duiven van gekocht hebt je indien mogelijk zeker helpen. Allemaal grote voordelen tegenover het op internet kopen. Rechtsreeks bij een betrouwbare duivenliefhebber kopen maakt de kans dat je voor veel geld een kweekduif aanschaft met een reële waarde van 50 eurocent echt heel veel kleiner.
 
© Martin van Zon

Publiceren van artikelen is verboden, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar Duivenverkoop is wel toegestaan.

<< Terug

will_falco_ebben Avirings PigeonPixels Youtube Rohnfried Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief