Jaarlijkse ergernis: de hoklijst - Martin van Zon

Jaarlijkse ergernis: de hoklijst door Martin van Zon

woensdag 18 mei 2016

Al jarenlang is de hoklijst voor mij en vele andere duivenliefhebbers een ware bron van ergernis. Ik vind het niet erg om een lijst in te vullen, maar zinloze tijdverspilling stuit mij ontzettend tegen de borst. Ik begrijp dat een hoklijst noodzakelijk is en vind het dan ook geen probleem om bij aanvang van het nieuwe seizoen een lijst te overhandigen met daarop de nummers van de duiven waarmee ik van plan ben  te gaan vliegen.
Mijn grote ergernis zit hem in het feit dat ik elk jaar weer met een stapel eigendombewijzen naar de club moet. Deze eigendomsbewijzen moeten worden opgezocht en meegenomen voor controle. Dit is een totaal onzinnige, tijdrovende actie. Ik vlieg praktisch nooit met een duif die ik aangekocht heb. Dus alle duiven waar ik mee vlieg zijn geringd met ringen die behoren tot dezelfde serie als die van onze gehele club. Ook vlieg ik met veel duiven die al een chipring om hebben en die al eerder gecontroleerd zijn.
Ik behoor tot de grotere liefhebbers en ben dan ook een kweker van postduiven. Niet om mijn zakken te vullen, maar mijn streven is om een steeds betere postduif te kweken. Rasverbetering is dus mijn streven en mijn grootste hobby. Ik kweek veel duiven op jaarbasis en bestel ook veel ringen.  Alle duiven waarmee ik vlieg hebben eigendombewijzen die zijn uitgegeven door onze ringenadministrateur en staan op mijn naam. Wat is nu dan nog de noodzaak om ieder jaar met een stapel eigendomsbewijzen naar de club te komen om die daar te laten controleren in een computertijdperk waarin alles geautomatiseerd is. Dit is dus een totaal onzinnige bezigheid en had al jaren geleden moeten worden afgeschaft. De gevolgen van deze onzinnige actie zijn groot. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

Idioterie

De eigendombewijzen zitten op stapeltjes van een bepaald jaartal. Ik moet elk jaar nieuwe eigendomsbewijzen uit die stapeltjes halen om te laten zien op de club. Die moet ik voegen bij de stapeltjes (van doffers en duivinnen) waar ik verleden jaar mee heb gevlogen. De duiven die naar het kweekhok, naar de poulier gaan of die ik verspeeld heb komen weer op een ander stapeltje. Het gevolg is dat alles op stapeltjes komt te liggen en je een grote chaos aan stapeltjes eigendomsbewijzen in een doos hebt. Als je dan ziet wat je in 10 jaar voor grote troep aan stapeltjes eigendomsbewijzen hebt liggen is haast ongelooflijk. Ik hoorde meermaals van een duivenmelker die na de jaarlijkse controle van eigendomsbewijzen het hele bosje met eigendomsbewijzen kwijt was geraakt. Duplicaten kosten 5 euro per stuk!
Sommige clubs hebben ingezien dat dit eigenlijk idioterie is en vragen niet meer om eigendomsbewijzen. Toen ik lid was in Gouda gaf ik mijn hoklijst af en er werd niet naar eigendomsbewijzen gevraagd. Dat was fijn, mijn eigendombewijzen bleven toen mooi geordend op complete jaargang stapeltje liggen. De voorzitter daar hield zich aan de tekst onderaan de hoklijst: “Ondergetekende verklaart dat de bovenvermelde duiven zijn eigendom zijn en hij de eigendomsbewijzen kan overleggen”.
Als je hiervoor tekent zeg je dus eigenlijk dat je, indien nodig, deze eigendoms bewijzen kan overleggen. Toen ik enkele jaren terug lid werd in mijn huidige club, begon echter de hele poppenkast weer opnieuw. Ik heb onze voorzitter hierop aangesproken en hij wees me op een tekst die ook onderaan op de hoklijst staat: 'Ondergetekende verenigingsfunctionaris verklaart dat hij de bovenvermelde duiven met het eigendombewijs heeft gecontroleerd'. Deze voorzitter heeft dus ook gelijk, hier staat namelijk dat hij de duiven en de eigendomsbewijzen moet controleren. Het is dus maar net hoe een vereniging deze niet strokende teksten interpreteert.

Een nieuwe hoklijst

Zou het niet eens tijd worden om onze hoklijsten, die nog stammen uit de tijd dat er geen computers waren, te vernieuwen? Ook de tekst dat alle duiven, dus ook de kweekduiven, op de hoklijst moeten worden vermeld en gecontroleerd is niet meer van deze tijd. Bijna niemand houdt zich hieraan en toch tekent iedereen hier voor. In feite 'liegen' dus praktisch alle duivenliefhebbers en de bestuursleden ondertekenen iets wat niet klopt. We kunnen tegenwoordig allemaal met een druk op de knop van een computer zien of een duif wel of niet op naam staat. Het controleren van de eigendomsbewijzen op de hoklijst was voornamelijk bedoeld om te voortkomen dat mensen met opgevangen duiven zouden vliegen. Het vliegen met opvangers is tegenwoordig praktisch onmogelijk. Iedereen kan zien met welke duiven elke liefhebber in heel Nederland vliegt. Ook is het verboden om te vliegen met duiven die niet op naam staan. Elke verenigingsfunctionaris kan dat ook bij twijfel in een paar seconden controleren.
Ik zou dus willen voorstellen aan de hier voor verantwoordelijke NPO bestuurders om een nieuwe hoklijst te creëren. Misschien in combinatie met een entlijst. Op deze nieuwe hoklijst moet dan door de liefhebber al zijn vliegduiven gezet worden, dus alle duiven waarmee hij van plan is om het nieuwe seizoen aan vluchten mee te doen. Als de desbetreffende liefhebber duiven op de lijst heeft gezet die niet uit zijn club komen, en daar bedoel ik mee duiven die nummers hebben die niet door de vereniging zijn uitgegeven, dan moet hij verplicht worden om van deze vreemde nummers de eigendomsbewijzen te tonen. Ook laat je hem dan gelijk tekenen dat hij deze duiven op zijn naam heeft overgeschreven. Alles is dan sluitend en we zijn dan af van het jaarlijkse onzinnige gesleep met eigendomsbewijzen naar onze club. Dat voorkomt dan in de toekomst uren zoekwerk door alle duivenliefhebbers in Nederland. Ik hoop dat er NPO bestuurders zijn die dit oppikken, want dit is een al jaren durende irritatie die absoluut onnodig is. En als dit niet gaat gebeuren (en dit bedoel ik niet dreigend) denk ik dat ik het in de toekomst maar eens laat escaleren. En als ik dan op het matje wordt geroepen zal ik me weten te verdedigen. Dan zal ik zeker de vraag stellen welke liefhebber met al zijn kweekduiven en hun eigendomsbewijzen elk jaar naar de duivenclub gaat om die daar dan vervolgens te laten controleren door het bestuur. Niemand doet dit en toch staat dit op de hoklijst als een verplichting en alle liefhebbers zetten hier een handtekening onder.
Beste NPO bestuurders, verplicht de duivenliefhebbers en de controlerende clubbestuursleden niet te tekenen voor iets wat niet haalbaar en totaal onzinnig is. Laat iemand die hier verantwoordelijk voor is snel met een nieuwe hoklijst komen. Zodat een bron van ergernis voor heel veel duivenliefhebbers verdwijnt.

© Martin van Zon
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.

<< Terug

Rohnfried Avirings will_falco_ebben PigeonPixels Youtube Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief