Duivensport een manier van leven (3): duivinnen op weduwschap - Nico-Jan Koenders

Duivensport een manier van leven (3): duivinnen op weduwschap door Nico-Jan Koenders

vrijdag 13 mei 2016

'Doffers zijn beter dan duivinnen', dat dacht ik altijd over de duiven op eigen hok. Maar door er mee te gaan spelen leer je van je eigen duiven. Als je altijd het traditionele spel alleen met doffers gespeeld hebt weet je niet beter. De manier van verzorgen is afgestemd op de doffers.
Verhalen van duivinnen die bij anderen het verschil maken nam ik voor kennisgeving aan omdat ik met doffers altijd meedeed voor de eerste. Een aantal jaren geleden speelden wij al eens met duivinnen, maar dit duurde meestal niet langer dan een week of zes.  Omdat de doffers altijd beter waren dan de duivinnen stopten wij met het spelen van het zwakke geslacht want het gaf geen meerwaarde.
 

Vol goede moed gestart

Dit jaar zijn wij opnieuw vol goede moed gestart met totaal weduwschap. Veel informatie ingewonnen bij bekenden die ons wilde helpen met dit spel.  Maar net zoals bij het spel met de doffers doet iedereen het op zijn eigen manier. Er is niet één manier die enkel tot succes leidt. Je moet een system zoeken dat past bij de tijd die je hebt om je duiven te verzorgen.
Kwaliteit blijft de sleutel tot het succes. Daarbij is niet iedere duivin geschikt voor dit spel.
Omdat wij onze duivinnen veelal selecteerden op afstamming en op de prestaties behaald als jonge duif weet je niet of ze geschikt zijn om op weduwschap te spelen. Ook de prestaties behaald op nest op de natour werden gebruikt om te selecteren. Maar omdat deze vluchten maar tot maximaal 300 km gaan en de doffers juist geselecteerd werden op de prestaties op de dagfond besef je dat deze norm niet goed was.
 
We zijn gestart met 25 duivinnen waarbij de prestaties redelijk waren op de eerste vier vluchten.  Het trainen gebeurde 's avonds na de weduwnaars maar echt lang vlogen ze de eerste weken niet. We voerden ze anders dan de doffers omdat we gewaarschuwd waren door ervaren duivinnen spelers. Geen volle bak, een lichte mengeling en stoppen als er één ging drinken!
 
Onze doffers en duivinnen zitten op een zolderhok. Dus dan ben je in het voordeel tegen liefhebbers die hun duiven op koude tuinhokken hebben.
Maar we hebben natuurlijk fouten gemaakt en hiervan leer je meestal. De voeding is veranderd, geen lichte mengeling meer maar Superstar Plus als basis aangevuld met Master Exclusief van Versele-Laga in de verhouding van 2/3 – 1/3. Door het aanpassen van de voeding gingen ze beter en langer trainen. Daarbij veranderde het weer en de duivinnen die niet presteerden zijn van het hok gehaald.
De laatste twee weken gaat het zelfs zo goed dat ze bij de eerste vallen.  Het plezier van spelen met duivinnen groeit met de week. Nu maar hopen dat ze het ook zullen doen op de dagfond.
 
NPO-vluchten

Binnenkort beginnen we allemaal met de NPO-vluchten.
Meestal worden de ervaren oude duiven hierop gespeeld en de jaarlingen naar de midfondvluchten in hetzelfde weekend. Ervaring is niet altijd garantie voor succes. Er zijn oude duiven waarvan de prestaties tegenvallen maar waarvan men denkt dat als de dagfond begint  ze er wel staan. Wanneer deze duiven de juiste vorm niet hebben lopen we het gevaar ze kwijt te raken. Dus voorzichtigheid is geboden. Ook het spreiden van risico is belangrijk. Speel niet al je toppers naar één vlucht, zodat mocht er iets verkeerd gaan je nog iets achter de hand hebt.
 
Dit jaar hoor je op veel plaatsen dat er nogal wat duiven zijn verspeeld. Het zijn voornamelijk jaarlingen die in hun geboortejaar niet of nauwelijks zijn gespeeld. Het is hier zoals ze in Duitsland zeggen :             'Wat Hansje niet geleerd heeft, leert Hans nooit meer'. Wanneer deze duiven naar een paar dagen toch nog thuis komen zijn ze vaak voor een aantal weken uitgeschakeld.
Te snel een duif uit vorm inkorven is spelen met vuur. Het beste is deze duif rustig thuis houden en laten zitten tot hij laat zien dat de conditie hersteld is. Dan een paar vluchtjes geven voor het vertrouwen en de kans dat je een topper hebt voor het volgende jaar is (bijna) verzekerd.

© Tekst: Nico-Jan Koenders
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 

<< Terug

Rohnfried will_falco_ebben PigeonPixels Youtube Avirings Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief