De waarheid over inversie! - Martin van Zon

De waarheid over inversie! door Martin van Zon

zaterdag 9 juli 2016

Afgelopen zaterdag had ik in onze duivenclub een pittige discussie met onze voorzitter. Het ging over een stuk wat ik had gelezen in het 'Het Spoor der Kampioenen'. Daarin suggereert Wim Vos dat de combinatie van inversie (te vroeg los) en de iets te verre afstand waarschijnlijk de oorzaak is van de zeer slecht verlopen jonge duivenvlucht vanuit Nanteuil in Afdeling 5. Wim legt op een eenvoudige en begrijpende wijze uit wat inversie eigenlijk is. Ik heb mijzelf eigenlijk nooit zo verdiept in inversie. Ik ging er altijd wel vanuit dat onze lossingverantwoordelijken dat wel zouden doen. Enkele jaren terug las ik in 'De Duif' in een column van Ad Schaerlaeckens dat Willem de Bruijn niet gelooft in inversie en daarom tegen alle theorieën in de duiven altijd zo vroeg mogelijk lost. Ik vond dit wel een beetje vreemd. Zou de Bruijn dan meer verstand hebben van het weer dan al die deskundigen die hier voor gestudeerd hebben? Verleden jaar echter werd ik diverse malen door Noord-Hollandse duivenvrienden geattendeerd dat wij (Zuid-Holland) veel te vroeg onze duiven losten. Ik weet nog dat ik tegen mijn vriend Steef uit Afdeling 6 zei: 'Wat zeur je nou man, het is toch prachtig weer niets aan de hand'. Steef: 'Nee, jullie lossen veel te vroeg het stikt nog van de inversie (code rood) jullie duiven krijgen het zwaar vandaag. Wij zijn een uur later los. Bekijk vanavond de uitslag maar dan zal je het verschil wel zien.'

Invloed inversie

En inderdaad mijn vriend Steef had helemaal gelijk, de duiven van Afdeling 6 maakten niet alleen een hogere snelheid, maar het concours verliep ook vele malen vlotter. Ik ben het lossen toen wat meer gaan volgen en zag dat code rood voor inversie totaal geen invloed had op het lossen van de duiven in Zuid-Holland. Steeds weer hoorde ik van mijn Noord-Hollandse vrienden dat hun concoursen veel beter verliepen dan de extreem vroeg geloste Zuid-Hollandse duiven. Dit gegeven zat me niet lekker, maar ja, wat kan je daar in je eentje aan doen? Afgelopen week werden onze duiven tegen de adviezen van het I.W.B. in (code rood voor inversie), weer veel te vroeg gelost. Noord-Holland bleef weer wachten tot de inversie opgelost was (ondanks het dilemma dat de temperatuur ondertussen opliep) en toen was het verschil zo groot dat ik niet wist wat ik hoorde. Wim Vos heeft het over een halvering van de meeste jonge duiven kolonies in Afdeling 5. Ik zelf ben er 22 kwijt van de 84 en dat is niet de helft, maar ook niet echt normaal. Mijn Noord-Hollandse vrienden verloren amper duiven. Natuurlijk zijn daar, door de Oostenwind, ook wel duiven verspeeld, maar echt niet te vergelijken met Zuid-Holland. Dit bewijst mijn inziens toch wel dat inversie storend werkt op het oriëntatievermogen van een duif. En hierover kreeg ik dus een pittige discussie met onze voorzitter. Toen ik onze voorzitter confronteerde met deze gegevens vond hij dat maar niks en hij riep luid en duidelijk dat Willem de Bruijn het prima deed en dat inversie allemaal gezever is. Ook hij had vrienden in Noord-Holland en daar ging het ook vaak mis. Ik kon ter plekke niets bewijzen dus dat werd voor mij einde discussie. Ik geloof echter dat sommige toevalligheden niet toevallig zijn.

Rapport Theo Zwanenburg

Zaterdagavond, enkele uren na ons meningsverschil, werd ik opgebeld door Theo Zwanenburg uit Driehuis. Theo woont vlakbij één van de mooiste begraafplaatsen van Nederland. Daar woont natuurlijk ook de havik en die maakt van Theo zijn duivensport een duivenramp. Theo belde naar aanleiding van mijn twee laatste columns over roofvogels en we wisselden wat roofvogelinformatie uit. Aan het eind van het gesprek kwam de rampvlucht vanuit Nanteuil ter sprake. Ook hij begon net als mijn andere Noord-Hollandse duivenvrienden direct over inversie en dat wij (Afdeling 5) veel te vroeg losten. Ik vertelde Theo dat ik net een discussie met onze voorzitter had gehad en dat onze voorzitter ook niet in inversie als stoorzender geloofde. Verbaasd vroeg Theo mij of ik zijn rapport dan niet had gelezen. Ik kon mij dat niet herinneren. Ik zal je het vanavond via de mail toesturen beloofde Theo mij. En even later kreeg ik een uitgebreid rapport toegestuurd. Na enige minuten lezen viel ik van verbazing bijna van mijn stoel. Dit rapport is samengesteld in 2011, verleden jaar dus. Theo heeft serieus onderzoek gedaan naar de eventuele gevolgen van vroeg lossen en speciaal in combinatie met inversie. De onderzoeker heeft om een eerlijk beeld te krijgen, de kring Leiden van Afdeling 5 genomen en de er pal achtergelegen Afdeling 6, zodat dit geografisch bijna hetzelfde gebied is. Uit dit uitgebreide rapport blijkt na een zeer zorgvuldige analyse overduidelijk dat de duiven van Zuid-Holland door het vroege lossen en het negeren van inversie het wekelijks veel zwaarder en moeilijker hebben dan de duiven in Noord-Holland. Dit rapport is o.a. naar het bestuur van CC Leiden gestuurd, naar Het Spoor der Kampioenen, naar de WOWD, Meteoconsult en naar columnist Gert-Jan Beute.

Voor ervaren duiven heeft inversie weinig invloed

Gert-Jan was niet geïnteresseerd in dit rapport, want zijn duiven hebben geen last van inversie, aldus Theo Zwanenburg. Deze reactie van Gert-Jan Beute is heel interessant en hij geeft hiermee onbedoeld een antwoord op het inversie probleem. Willem de Bruyn is een man die volgens zijn eigen informatie begin mei met de jonge duiven gaat rijden. Zijn duiven zijn dus voordat de vluchten beginnen extreem afgericht en hun ervaring is vele malen groter dan die van de gemiddelde liefhebber. Iedereen weet dat als duiven zo extreem afgericht worden het kaf al van het koren is gescheiden. Zulke ervaren jonge duiven verspeel je nauwelijks en kunnen tegen een stootje. Toen ik een paar jaar terug op een zaterdagavond mijn klok af moest slaan in het inkorfcentrum in Gouda liep ik daar een liefhebber uit Waddinxveen tegen het lijf. Deze liefhebber vroeg mij hoe het in onze club (Gouderak) met de jonge duiven afgelopen was. Het was die betreffende zaterdag een hele zware jonge duiven vlucht geweest en er waren nogal wat duiven weg. Hij vertelde dat in hun club om 16.00 uur de prijzen nog niet waren verdiend. Toen ik thuis kwam ben ik direct achter de computer gaan zitten om de uitslag te bekijken. De Bruijn had die vlucht ruim 180 duiven mee. Hij maakte die zaterdag een werelduitslag en om 13.15 had hij er al ruim 100 thuis en in de prijzen. Deze duiven van de Bruijn zijn over de A12 praktisch langs Waddinxveen gevlogen, waar om 16.00 uur nog geen kwart van alle duiven thuis was. Ik denk dat hier het grote verschil zit en waarom ook Gert-Jan Beute roept dat inversie voor hem geen probleem is. Een klein aantal tophokken in Nederland zijn in staat om hun duiven op de zelfde wijze als de Bruijn af te richten en voor deze super ervaren duiven maakt inversie niet echt veel uit.Maar de meeste duivenliefhebbers onder ons kun je vergelijken met de liefhebbers uit Waddinxveen. Ik denk dat de Bruijn teveel zijn eigen superervaren duiven als referentiekader ziet en daar de mist mee in gaat. Het rapport van Theo Zwanenburg liegt er namelijk niet om.

Veel te vroeg

Onze Zuid-Hollandse duiven worden al jaren veel en veel te vroeg gelost en hebben het daardoor onnodig zwaar. Misschien een mooie uitdaging voor de nieuwe commissie 'Eerlijke spel in Zuid-Holland' om hier van de winter iets aan te doen. Ik heb Theo Zwanenburg gevraagd of hij zijn rapport aan iedere duivenliefhebber beschikbaar wilde stellen en dat was prima. U kunt dit rapport via Theo ’s website Superduiven.nl ontvangen. Ik zou zeggen: lees en verwonder!
 
 © Martin van Zon, 2012
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 

<< Terug

will_falco_ebben Avirings PigeonPixels Youtube Rohnfried Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief