Verkiezingen in de duivensport - Martin van Zon

Verkiezingen in de duivensport door Martin van Zon

woensdag 20 juli 2016

De verkiezingen zijn weer voorbij en op de radio en televisie hoorde en zag je haast niet anders dan verkiezingspropaganda. Iedere leider van een (grote) politieke partij kreeg de kans te vertellen waar hij en zijn partij voor staan. Al deze leiders denken een oplossing te weten voor de problemen waar wij als samenleving tegenaanlopen. Er worden allerlei beloftes gedaan en oplossingen gelanceerd. De één beloofde bijvoorbeeld een premie voor iedereen die werkt en de ander beloofde uit de Europese Unie te stappen als hij aan de macht zou komen. Als we hetzelfde denken en willen als een bepaalde politieke leider kunnen wij onze stem op hem uitbrengen. Deze man zal dan de komende jaren zijn eigen en onze belangen gaan behartigen. Deze politieke leider moet wel aan bepaalde kwaliteiten voldoen. Hij moet onders andere ons vertrouwen winnen door zijn uitstraling en zelfverzekerde en oprechte manier van spreken. Zelfs een geringe aarzeling of een niet adequaat antwoord in een debat zorgt er al voor dat de desbetreffende leider genadeloos door de kiezers kan worden afgestraft. We hebben dat verleden jaar gezien bij Job Cohen en kort geleden nog bij Emile Roemer.

Duivensportleiders

Hoe zit dat met onze duivensportleiders? Kunnen wij ook met hun afrekenen als ze stommiteiten uithalen en/of falen in het besturen? Hebben duivenliefhebbers buiten hun clubje iets te kiezen in de duivensport? Elke afdeling heeft kiesmannen die in feite de belangen van de liefhebbers behoren te behartigen. Weet u welke belangen de kiesmannen van uw afdeling behartigen? Zijn hun doelstellingen en hun belangen die van ons? Kent u de bestuurlijke leider van de NPO? Weet u iets van hem? Weet u wat hij wil met onze duivensport? Zou u hem herkennen als u hem op straat tegenkomt? Zit onze duivensport zo in elkaar dat onze bestuurders zoveel macht hebben gecreëerd dat ze op hun bestuurlijke stoel zitten zonder dat ze enige verantwoording hoeven af te leggen? We zijn aangeland in de 21e eeuw en kunnen in één dag tijd door onze hightech communicatie precies weten wat alle duivenliefhebbers in Nederland willen of niet willen. We zouden heel makkelijk te weten kunnen komen wat er fout gaat, wat de duivenliefhebbers dwars zit. Maar er gebeurt niets. De statische manier van besturen met kiesmannen en de hele poppenkast er om heen werkt niet. De duivensport gaat hollende achteruit. Dat betekent dat er iets goed fout gaat. Mensen die jaren duiven hebben gehad stoppen en nieuwe leden komen er gewoon niet meer bij. Toch blijft alles zoals het is en verandert niets. Dat betekent simpelweg dat de duivensport over een niet al te lange tijd alleen nog een speeltje is van een groep kapitaalkrachtige spelers die nu al bezig zijn het gros van de vluchten voor de modale liefhebbers te verzieken.

Malta

Enkele weken terug had ik hier een groep duivenmelkers uit Malta op bezoek. Daar groeit en bloeit de duivensport en wordt daar bedreven door zowel hoogopgeleide welgestelde liefhebbers als ongeschoolde arbeiders. De hoog opgeleide liefhebber wint het echt niet bij voorbaat van de landarbeider. Iedereen mag daar namelijk maar tien duiven inzetten voor een wedstrijd. En dan wordt het toch echt andere koek. Dan komen de echte duivenliefhebbers naar voren. Mensen met een duif in het hart, die iets met een duif kunnen en een band met hun duiven hebben. Toen het onderwerp wind ligging en massa inkorvers ter sprake kwam, begon één van de Maltezen hard te lachen. Zijn jullie in Nederland dan zulke sukkels dat jullie met 20.000 duivenliefhebbers de sport laten verzieken door misschien 20 massa inkorvers? Jullie hebben toch een duivenbond en waarom doen die dan niets, die behartigen toch de belangen van de meerderheid? Ik wist even niet wat ik daar op moest antwoorden. Komen onze NPO bestuurders eigenlijk wel voor de belangen van de modale duivenliefhebbers op? Willen ze eigenlijk wel een eerlijke duivensport? Of kunnen zij ook geen kant op? Of zijn zij bewust of onbewust onderdeel van het netwerk van de kapitaalkrachtige massa-inkorver. Hoe bestaat het anders dat we alles zo maar laten gebeuren en dat niemand (met ook maar een klein beetje gezond verstand) kan begrijpen dat iemand bijvoorbeeld 300 of 500 duiven kan inzetten voor een race en met zoveel ingezette duiven een wedstrijd vliegt (om wie het eerste een duif thuis heeft) tegen iemand met bijvoorbeeld 10 ingezette duiven. Dit is toch werkelijk volslagen idioterie, de man met 300 ingezette duiven heeft niet alleen om te beginnen 30 keer meer kans maar creëert daarnaast ook nog een extra factor voor geluk zoals enkele uitschieters bij slecht weer en een duif die de vorm van de dag heeft. En ook nog een extra factor voor de kans dat zijn duiven stayerend (in groepjes) naar huis toe komen. Dus hij heeft gewoon wel 50 keer meer kans om dat wedstrijdje te winnen. En misschien wel 100 keer meer kans, als (wat meestal gebeurt, doordat geld voor iemand die met 300 duiven speelt meestal geen probleem is) hij zijn duiven ook nog dagelijks weg kan laten brengen.

Paardenraces

Als we gewoon eens naar paardenraces kijken, dat is tenslotte ook een sport met dieren, daar worden de berijders gewogen voor een race en als de ene jockey minder weegt dan de andere jockey dan krijgt de lichtere jockey gewichten aan zijn zadel zodat alle paarden tijdens de race een even zwaar gewicht op hun rug dragen. Dat is eerlijk en zo horen wij duivenliefhebbers ook met elkaar te sporten. Ik wou dat we de mogelijkheid zouden hebben om als duivenliefhebbers te kiezen op een NPO bestuurder met een ideaal. Een Rutte of een Samsom van de duivensport een gedreven bestuurder wiens belangrijkste missie zou zijn de duivensport gezond te krijgen. Zo dat iedere Nederlander die duivensport mooi vindt deze dan ook op een eerlijke manier zou kunnen beoefenen. Ik heb een zoon, hij is ook geïnteresseerd in duiven en woont tegenwoordig in Lekkerkerk. Hij zou dolgraag met duiven gaan spelen en heeft al een hokje in zijn tuin. Hij kwam verleden week zaterdag zoals altijd bij naar aankomst van mijn duiven kijken. Toen we even samen zaten ging de telefoon en het gesprek ging over een duivenliefhebber uit Zuid-Holland die een boerderijtje gekocht zou hebben vlak bij de Bruijn en Verkerk. Aan zijn uitslagen te zien heeft deze zeer goed presterende Zuid-Hollandse liefhebber dezelfde ambities als de Bruijn en Verkerk. Mijn zoon hoorde dit telefoon gesprek aan en zei na afloop ”Papa, is het misschien niet een beter idee om in mijn hok wat oude kwekers van jou te stallen? Jij bent ze dan kwijt en ik kan dan toch fijn met duiven bezig zijn." Ik vroeg enigzins teleurgesteld: “Wil je dan niet meevliegen?” Hij keek mij recht aan met zijn grote bruine ogen, en zei: “Mee gaan vliegen? Meen je dat nou? Meedoen ter opluistering van de grote Reeuwijk show zal je bedoelen. Laat ze het daar maar lekker bekijken."  Hier gaat het mis, mijn zoon heeft een baan en zit 's morgens om 6 uur in zijn auto en komt om 5 uur thuis. Net zomin als ik geen trek heb om tegen Mike Tyson te boksen heeft hij geen zin om tegen een groep van zo dadelijk misschien wel 1000 duiven te vliegen in handen van enkele full profs die ook nog eens allemaal dezelfde bestemming hebben. En gelijk heeft hij, de oude kwekers van 1995, 1996 en enkele van 1999 gaan allemaal naar Lekkerkerk. Het is niet anders, jammer!

© Martin van Zon 
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.

 
 

<< Terug

Rohnfried PigeonPixels Youtube Avirings will_falco_ebben Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief