Duivensport een manier van leven (4): Jonge duiven - Nico-Jan Koenders

Duivensport een manier van leven (4): Jonge duiven door Nico-Jan Koenders

zaterdag 30 juli 2016

Hobby’s zijn er om je zinnen te verzetten, daarbij doet niemand zijn hobby met tegenzin omdat hij/zij hier plezier in heeft. Ook duivensport is een hobby waarin we veel vrije tijd kwijt kunnen. Iedere periode van het seizoen heeft zijn mooie kanten dus we zijn altijd bezig.

Als de kweek niet helemaal soepel verloopt, gaan we extra ons best doen om er met de vluchten wel te staan. Ieder richt zich met de oude duiven op zijn eigen favoriete onderdeel.
Het voorbereiden is voor iedereen anders, en juist dit maakt onze sport zo boeiend.
 
Jonge duiven
 
Als het spel met de oude duiven op zijn einde loopt kijken we allemaal uit naar de start van het jonge-duivenseizoen. De toekomst die ons weer een aantal toppertjes moet brengen die we hard nodig hebben om de vliegploeg voor het nieuwe seizoen weer op peil te brengen. Dit jaar hadden de oude duiven een heel moeilijk jaar wat deels te wijten was aan de wisselende weersomstandigheden. De temperatuurverschillen en veel regen waren enorm waardoor er maar weinig hokken waren die hun ploeg het hele jaar in de juiste vorm konden inkorven. Mede daardoor was het vooral voor jaarlingen een moeilijk jaar. Daarbij viel het op dat vooral oude duiven die voorgaande jaren goed presteerden het nu ook lieten afweten. Voor iedereen die aan het einde van het seizoen zijn vliegploeg weer moet formeren geldt dat minstens de helft vervangen moet worden.
 
Vol goede moed is iedereen begonnen met het africhten van de jonge garde. Over het algemeen gaan de eerste vluchtjes nog zonder problemen maar eenmaal in de container lijkt het dit jaar op een ramp uit te lopen. De verliezen zijn groot, de reden hiervoor is moeilijk te vinden en het meest opmerkelijke is dat er haast niets meer nakomt. Andere jaren kwam er de volgende dag meestal nog een aantal na, dit jaar lijkt het dat wanneer ze 's avonds niet thuis zijn het moeilijker wordt om na te komen.
 
Natuurlijk is laat lossen van jonge duiven met hoge temperaturen of regen vragen om moeilijkheden, maar dit is niet de enige reden dat jongen verloren gaan. Er zijn afdelingen waar een week na de lossing jongen binnenlopen in de buurt van waar ze gelost zijn.  Dit geeft aan dat ze zich op het moment van lossen niet voldoende kunnen oriënteren. Vervolgens kunnen ze geen drinken vinden wat juist met de warmte een groot probleem is. De stress die ze hebben in de manden in combinatie met de warmte lijkt ze uit te schakelen.
 
Ik hoor dat er regio’s zijn die een gedeelte uit hun container lossen en de rest later, soms zelfs op een ander station!!!  Met mooi weer wachten op de lossingplaats tot elf uur omdat een ander konvooi langs kan komen is vragen om problemen. Dit zal vervoerstechnisch wel te verklaren zijn maar, voor vooral jonge duiven is dit rampzalig. Ook de vele lossingen van groepen duiven waar rekening mee moet worden gehouden is niet goed. Centraliseren van lossingen lijkt mij beter en meer lossen in een bepaalde vlieglijn waardoor groepen jongen elkaar niet kruisen.
Zo vroeg mogelijk los is het beste voor jonge duiven zodat het verblijf in de container in het begin zo kort mogelijk is.   
 
Het is zeker niet mij bedoeling om de lossingcoördinatoren verantwoordelijk te stellen voor het verlies van de vele jonge duiven, juist deze commissie heeft de moeilijkste taak in onze sport. Als de vlucht goed verloopt, zeggen we al snel 'daar zijn ze toch voor' en als het slecht gaat krijgen ze de zwarte piet toegespeeld.  Ook deze mensen doen hun werk naar eer en geweten. Maar een extra evaluatie lijkt mij dit jaar wel op zijn plaats. In samenwerking met alle instanties die kunnen bijdragen om de verklaring van de verliezen boven tafel te krijgen zullen we na het seizoen een plan voor de toekomst moeten maken.

© Tekst: Nico-Jan Koenders
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 


 

<< Terug

Rohnfried will_falco_ebben Avirings PigeonPixels Youtube Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief