Kweekkoppels - Martin van Zon

Kweekkoppels door Martin van Zon

dinsdag 2 augustus 2016

Het is al weer een aantal jaren geleden dat een bekend duivensportjournalist in een van zijn wekelijkse rubrieken suggereerde dat zogenaamde kweekkoppels niet zouden bestaan. Eigenlijk citeerde hij Jos de Klak, de grote kampioen uit Reusel. Nu zal ik absoluut niet twijfelen aan de grote autoriteit van Jos de Klak als duivenliefhebber. Ik kan toch niet anders concluderen dat Jos de Klak en de journalist er wat dit onderwerp betreft naast zaten. Ik heb in mijn duivencarrière wel degelijk kennis gemaakt met zelfs meerdere liefhebbers die in het bezit waren van een kweekkoppel. Ik heb zelf mijn eigen hok opgebouwd met bijna uitsluitend aankopen uit kweekkoppels. Ik deed dit omdat kinderen uit een kweekkoppel de meest ideale genencombinatie bezitten. Vaak zie je dan ook dat een kind uit een kweekkoppel ook vaak weer de helft vormt van weer een nieuw kweekkoppel.

Jarenlang presteren

Ik zal beginnen met het beste allround kweekkoppel dat ik heb gekend. Dit koppel zat bij de grote fondspeler Frans van Peperstraten uit Oude-Tonge. Wat deze duiven presteerden, grensde werkelijk aan het ongelooflijke. Kinderen uit dit koppel vlogen 1e prijzen van 100 km maar ook van 1100 km, Barcelona dus. En niet één duif die dit kunstje kon. Nee, dit konden ze bijna allemaal. En niet een jaartje zo extreem presteren, nee dat deden ze jarenlang! Natuurlijk was 100 km voor Frans niet interessant en werden ze uiteindelijk allemaal op de grote zware fond gespeeld tot soms wel 4 keer per jaar op vluchten van1000 km. Had dit koppel bij een uitgekookte, in de vluchtlijn wonende, allround speler gezeten, dan had dit koppel de eigenaar wereldberoemd en miljonair gemaakt. Dit koppel zette Frans echter wel op de kaart als een van de beste grote fondspelers van Nederland in de jaren ‘70 en ‘80.

Ruiltje

Hoe kom je aan een dergelijk kweekkoppel? Dat zal ik uitgebreid vertellen. Frans kocht bij Cock van Eck een plaatselijke liefhebber met hele goede fondduiven een koppel jongen. Deze jonge duiven kwamen uit Cock zijn beste kweekdoffer, die toen gekoppeld stond tegen zijn eigen dochter. Ook kocht Frans voor 10 gulden, in 1969, op een feestavond een bon voor een koppel eieren van Bert van Es uit Dirksland. Bert van Es, die bekend stond om zijn snelle Janssen duiven, had een ruiltje gedaan met Janus van de Wegen uit Steenbergen. Toen Frans om de eieren bij Bert kwam, nam hij de eieren van deze (geruilde) van de Wegen-duiven mee. Het duivinnetje dat uit dit koppel eieren kwam werd gekoppeld tegen het doffertje van Cock van Eck. Dit koppel werd dus het super kweekkoppel en Frans heeft jaren de sterren van de hemel gevlogen met de kinderen uit deze twee duiven.

Schietgebedje

Ik heb deze duiven regelmatig vast gehad en bestudeerd en kan er wel iets over zeggen. Deze duiven hadden de beste spieren en pluimen die een duif maar kan hebben. Nooit heb ik betere spieren gevoeld dan deze onbegrensde spieren. Dat maakte Frans dan ook zo overmoedig om ze soms 4 x 1000 km op een jaar te laten vliegen. Ze kwamen simpelweg nooit kapot gevlogen thuis. Geweldige superzachte, onbegrensde duiven met prachtige, gevarieerde ogen. Enige jaren later kocht Frans weer eens een bonnetje op een feestavond. Deze bon was geschonken door Geert van Otzel ook bij Frans uit de regio. Frans koppelde dit doffertje van Geert op de 27, een blauw duivinnetje uit Frans zijn kweekkoppel. Dit koppel 506 x 27 werd gewoon gespeeld op de grote fond. Tot het moment dat Frans op een zware Bergerac 4 kinderen uit dit koppel echt abnormaal vroeg draaide. Frans had er ook maar 4 mee uit dit koppel. Hij realiseerde zich toen dat dit geen toeval was en hij vermoedelijk weer een kweekkoppel had ontdekt! Er was echter een klein probleem, de 506 en de 27 waren ook mee op die zelfde zware vlucht vanuit Bergerac. En die waren nog niet gearriveerd. Frans, een gelovig man, deed toen snel een schietgebedje en even later werd zijn gebed verhoord en arriveerde zijn – kersverse net ontdekte - nieuwe kweekkoppel ook nog mooi op tijd.

Gehamerd blauw doffertje

Frans had dus nu zijn tweede kweekkoppel ontdekt waarvan de duivin een dochter was van zijn basis kweekkoppel. Tot zijn totale verkoop heeft Frans met de kinderen uit deze twee kweekkoppels de sterren van de hemel gespeeld. Nu nog een voorbeeld van een superkoppel waaruit ik zelf ooit 6 kinderen op mijn hok had zitten. Dat was het veel bekendere ‘autokoppel’ van Kees Bosua uit Dordrecht. Ook dit kweekkoppel was een van de allerbeste kweekkoppels die er ooit zijn geweest. Kees kocht laat in het seizoen 1993 een laat gehamerd blauw doffertje op een late jonge verkoop van Adri van de Ree uit Alblasserdam. Dit doffertje kwam uit Adri zijn beste doffer de 04. De 04 was een super doffer die geweldig had gevlogen met al 2 eerste in de afdeling. Ook had Cees bij Raoul Verstraete uit Oostakker( B) een koppel late jongen gekocht uit Raouls top aankoop de ‘UNO’. Deze UNO’ die een echte ‘crack’ was geweest, had ook nog eens heel België verslagen op de prestigieuze vlucht vanuit Bourges. Deze duif zou zich later bewijzen als een fantastische kweker bij Verstraete. Deze laatjes waren te laat om mee te kweken en zaten daarom bij Kees gewoon bij elkaar, gezellig in een hok.

Laatje zonder ervaring

Toen de ‘Late van de 04’ paarde met een UNO duivinnetje was het al te laat om de jonge duifjes uit dit koppel te spelen op de jonge duiven vluchten. Dat werd dus de nalijn en het viel Kees op dat een jong duivinnetje uit dit koppel, de 94-5567918, gewoon wekelijks aan de kop vloog. En dit was uitzonderlijk, een laatje zonder ervaring wat niet onder deed tegen de andere jonge duiven, die echter het hele jonge duiven progamma al achter de rug hadden. Kees hield dit zomerjong dan ook aan en speelde haar in 1995 terwijl ze niet helemaal door de vleugel rui was gekomen. Ze was nog op 4 oude pennen blijven staan, 2 aan iedere kant, en werd zo ingekorfd op de eerste serieuze krachtmeting in Zuid-Holland vanuit Sens. Er stonden 24.033 duiven in concours en de hoofdprijs was een auto, een fiat Marbella. De eerste prijs met de auto werd gewonnen door het zomerjong uit Kees zijn nieuwe kweekkoppel ‘De late van de 04’ x de ‘UNO duivin’. Het zomerjong ging verder door het leven met de naam ‘Miss Marbella’.
Miss Marbella en Panini
Net als bij Van Peperstraten vormde deze duivin later weer een nieuw kweekkoppel met ‘Porky’, een doffer die bij Kees 2 eerste prijzen in grootverband had gewonnen. Uit deze koppels zijn werkelijk ongelooflijke veel goede kweek en vliegduiven gekomen. De eerste duif uit dit kweekkoppel was dus ‘Miss Marbella’. Zij won de eerst van Sens. De laatste duif die Kees uit dit kweekkoppel kweekte was ‘Panini’. Zij vloog de eerste en was de snelste van de hele lossing van een attractievlucht vanuit Bourges (dacht ik), georganiseerd door Noord- en Zuid-Holland in september. Deze twee kweekkoppels hebben Kees Bosua naar de top van de duivensport gebracht. Keer op keer werden er ook topduiven geboren uit de kinderen van deze 2 kweekkoppels. De eerst Nationaal Le mans in 2005 tegen meer dan 100.000 duiven werd gewonnen door ‘het Kerkduifje’.
Vliegmachientjes
Dit duifje was ook een kind uit een dochter van het kweekkoppel ‘Late van de 04’ x ‘Uno duivin’. Ik heb ook deze duiven goed kunnen bestuderen en ook deze duiven hadden uitzonderlijke onbegrensde spieren. Voor de rest waren het echte vliegmachientjes, hard van beendergestel met simpele staaloogjes en een geweldig evenwicht. Superduifjes die nu al generaties lang topduiven voortbrengen. Kweekkoppels bestaan dus wel degelijk en ik ken er nog meer. Ik zou er nog wel een paar columns over kunnen schrijven. Maar deze kweekkoppels, die ik goed heb gekend, hebben geschiedenis geschreven in de Nederlandse duivensport. Daar kan niemand omheen!
 
© Martin van Zon 
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.

 

<< Terug

Avirings PigeonPixels Youtube will_falco_ebben Rohnfried Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief