Duivensport, soms zit het mee en soms zit het tegen - Martin van Zon

Duivensport, soms zit het mee en soms zit het tegen door Martin van Zon

zondag 11 september 2016

Afgelopen zaterdag zat het mee, maar ook gigantisch tegen. Het tegen zitten overheerste toch afgelopen zaterdagavond volledig mijn gemoedstoestand. Ik schrijf mijn columns meestal zondagavond. Aan de ene kant heeft dat voordelen (je bent er dan alleen de zondagavond maar mee bezig),  maar heeft toch ook wel nadelen (onder andere de tijdsdruk).

Twee bloedlijnen

Ik ben een duivenliefhebber die naast het spelen met duiven ook het kweken van goede duiven als iets geweldig moois ervaart. Ik doe dat al mijn hele leven en ben daar eigenlijk wel behoorlijk in geslaagd. Een stam goed presterende duiven kweken uit een aantal basis duiven vind ik persoonlijk nog meer een soort sport dan het vliegen met duiven op zich. Alleen, je moet wel mee blijven vliegen om erachter te komen of je opzet  (om betere duiven te kweken) geslaagd is. Ik ben ongeveer 25 jaar terug begonnen met twee bloedlijnen (Nederstigt en Dirk Verstoep). In 1994 kwam daar een bloedlijn bij van de combinatie H&O uit Nieuwendijk. In 2001 kwamen daar duiven uit het autokoppel van Bosua bij en in 2007 praktisch het hele duivenbestand van Jan Nooyens uit Poppel (België).

Geen moderassen

Nou was Jan zijn duivenbestand gelukkig niet zo groot, maar was hij in het bezit van duiven die mij ongelooflijk goed aanstonden. Buiten een enkele duif die zich nog moet bewijzen (onder andere van Frank Nulle en Jos Goessen), hebben we geen andere duiven op het hok. We doen dus niet mee met alle moderassen en zijn ook niet op zoek naar andere duiven. We geloven in onze eigen duiven. Deze bewijzen, waar ze ook vliegen, dat ze met de beste mee kunnen. En als het echt zwaar gaat, dan blijken mijn duiven zelfs vaak nog iets meer te kunnen.

Supertje

Af en toe kweek je wel eens een superduif die boven het gemiddelde uitkomt. Ik heb er al verschillende gekweekt in mijn leven. De laatste was de ‘108’ uit 2007. Deze duivin heeft enkele weken terug op de voorpagina van het ‘Spoor’ gestaan. De prijzen die erbij stonden vermeld, had ik als een soort extra informatie meegestuurd, maar deden eigenlijk geen recht aan wat ze werkelijk heeft gepresteerd: Deze duivin speelde in onze club 8/9 eerste prijzen voor de wind en tegen de wind op alle midfond- en dagfondvluchten van 250 tot 650 kilometer. Ze was in 2010 de beste midfondduif van onze kring (Gouwe en IJssel) en vloog maar liefs achttien keer in de eerste vijf tegen gemiddeld 150 duiven in onze club (beste club van afdeling 5 in 2012). Ze vloog een eerste prijs in afdeling 5 en vier keer in de eerste tien in afdeling 5 tegen gemiddeld 11.000 duiven. In 2010 kweekte ik de  ‘690’ ook een ‘supertje’. Deze vloog als late in een jaar tijd vier eerste prijzen, met een zesde NPO tegen meer dan 14.000 duiven. En verleden jaar kweekte ik weer een superduifje: ‘Jannietta’. Zij vloog als jong (2012) op de derby der Junioren vanuit Sens de vierde tegen meer dan 13.000 duiven. En dit jaar was het helemaal raak: Wekelijks was ze op tijd voor de wind en tegen de wind met onder andere op Sens de eerste in de club en de 23e tegen bijna 12.000 duiven. Ze stond tot afgelopen weekend op de derde plaats als beste midfondduif van afdeling 5.

Dilemma

Verleden week stond ik voor een dilemma: Er stond alleen Argenton op het progamma en er was geen mogelijkheid een midfondvlucht te spelen. Aangezien ze zo goed op de midfond vloog, vond ik het eigenlijk jammer dat ik ze niet op een wat kortere vlucht kon inkorven. Het werd dus toch Argenton en vol verwachting wachtten we haar op als eerste getekende. Ze arriveerde als derde duif en speelde de 25e NPO tegen ruim 7500 duiven. Een geweldig duifje dus. Dit weekend was er weer een midfondvlucht nu van uit Mantes la Jolie (een kleine 400 km), haar specialiteit dus. Ze werd ingekorfd als eerst getekende en ze was (zoals altijd) in superconditie. Zaterdagmiddag kwamen er wat vrienden uit de regio Utrecht duiven kijken. Zoals gewoonlijk was het weer een waar roofvogelfestijn rond en boven mijn hok. Ik vertelde mijn vrienden dat ik hier echt geluk moet hebben om een duif in een keer te kunnen constateren. De duiven waren laat gelost en dat is meestal geen goed teken. De wind was goed en de verwachtingen waren toch hooggespannen. Alleen de snelheid zakte behoorlijk en we begonnen ons zorgen te maken. Hopelijk toch weer geen dramavlucht. Plotseling viel er een duif uit de goede hoek recht op de valplank. “Jannietta”, riep ik en ik rende naar mijn hok. Toen ik in het hok kwam zag ik dat het ‘Jannietta’ niet was maar haar moeder die precies op haar lijkt. Toch een beetje teleurgesteld liep ik terug naar mijn vrienden. Het duurde heel lang voordat nummer twee arriveerde en we begonnen het ergste te vrezen. Het werd een wat vreemde vlucht; De duiven hadden duidelijk met regen te maken gehad. Er zat een groot gat tussen mijn eerste en tweede duif. Als vierde duif arriveerde gelukkig ‘Jannietta’ en ik was ontzettend blij dat ze ondanks een moeilijke vlucht weer aan kop vloog.

Constateersysteem

Het is niet voor veel duiven weggelegd om onder alle weersomstandigheden vroeg te vliegen. Ik was ervan overtuigd dat ze nu op de eerst plaats zou staan voor het midfond kampioenschap in de afdeling. Uiteindelijk kwamen de duiven toch nog redelijk naar huis en viel het allemaal mee. Toen ik ‘s avonds de uitslaglijst bekeek, sloeg me echter de schrik om het hart. Ik kon nergens op de lijst ‘Jannietta’ vinden. Hoe was dit mogelijk? Ik heb jarenlang een waar fobie opgebouwd door een slecht functionerend constateersysteem. Als er vroeger meerdere duiven tegelijk arriveerden, stonden er vaak enkele niet op. Elke duif moest gecontroleerd worden het was jarenlang werkelijk een drama.

Meerdere antennes

Totdat ik het enkele jaren terug zo zat werd dat ik een heel ander systeem heb gekocht. Ik heb in het dak een schuif gemaakt zodat de duiven uit de lucht in een soort bak kunnen vallen. Bij de ingang liggen twee antennes en in de bak (in het hok) nog eens zes. Alle duiven worden nu zonder pardon geconstateerd, al komen er vijftig tegelijk. Tot nu toe zijn er zo een paar duizend duiven geconstateerd zonder ook maar een misser. Simpel weg omdat de duiven meerdere antennes moeten passeren om in het hok te komen. Als dit al een paar jaar zo geweldig gaat zonder ook maar een misser kijk je eigenlijk alleen nog maar hoe laat je precies zit bij de eerste duif. Ik had dus niet gecontroleerd of ‘Jannietta’ was geconstateerd. Ze moet dus hoogstwaarschijnlijk een kapotte chipring om hebben. Want ze moet zeker over 3 antennes zijn gelopen voor ze in het hok kan. Maar het is toch werkelijk onvoorstelbaar dat als zoiets voor de eerste keer gebeurt, dat dan precies bij “Jannietta” gebeurd. Omdat het ook nog mijn eerst getekende was, is de impact groot voor alle afdeling 5 kampioenschappen. Ze heeft nu gemist. Een superduifje dat voor alle duifkampioenschappen heel hoog stond, mist nu op een onvoorstelbare lullige manier. Ik baalde werkelijk als een stekker, is het geen roofvogel die de boel verknalt, dan is het nu dus vermoedelijk een kapotte chipring.

Domper

Toen mijn zoon even later belde dat ‘Jannietta’s moeder de 1e in de afdeling 5 had gevlogen tegen 13.692 duiven had ik heel blij moeten zijn want op mijn locatie is dat niet simpel. Het fijne gevoel van een afdelingsoverwinning werd echter geheel overschaduwd door de domper van het niet geconstateerd worden van ‘Jannietta’. Een extra duif kweken is niet eenvoudig. Als je een dergelijk duifje kweekt uit je eigen stam waarvan de ouders en grootouders en bijna het hele voorgeslacht ook al door jou zijn gekweekt is dit een opmerkelijke kweekprestatie. Zeker als je tegen top liefhebbers vliegt die jaarlijks de beste duiven aanschaffen. Duiven die voor aanzienlijke bedragen te koop zijn en tot de top van de Nederlandse duivensport behoren. Dit is weer een typisch voorbeeld van de duivensport. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Dit weekend zat het me dus mee, maar ook ongelooflijk tegen.
 
© Martin van Zon 
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.

<< Terug

PigeonPixels Youtube Avirings will_falco_ebben Rohnfried Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief