IJdelheid en hebzucht - Martin van Zon

IJdelheid en hebzucht door Martin van Zon

zondag 18 september 2016

Lance Armstrong kwam een tijdje geleden met zijn bekentenis, een bekentenis waar heel de (sport)wereld op zat te wachten. Doordat Lance zich niet meer verdedigde nadat op 22 oktober 2012 door de UCI (internationale wielerunie) zijn zeven touroverwinningen werden afgepakt, wisten we al dat hij fout zat. Op een zeker moment kwam de grote bekentenis bij Oprah Winfrey: Hij gaf toe doping te hebben gebruikt. Een cocktail van EPO, bloedtransfusies en testosteron.

Ongelooflijk

Ongelooflijk dat een dergelijk icoon (waar ik een hele grote bewondering voor had), de boel zo in de maling genomen heeft. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk om zeven Tour de France-overwinningen te behalen en ondertussen alles te gebruiken wat verboden is. Lance vertelde tegen Oprah dat hij de definitie van bedrog had opgezocht in het woordenboek. Hij voelde zich daarom geen bedrieger. Alle wielrenners konden doen wat hij deed en hadden ook toegang tot verboden middelen. Iedere wielrenner kon de controles ontduiken, dus waren ze allemaal gelijk. Hij vond daarom dat hij de boel niet bedrogen had. Doping was in die jaren zo gemeengoed dat hij het vergeleek met water in bidons en lucht in de banden doen, of je shirt aantrekken. Het was gewoon een kwestie van goed plannen om niet gepakt te worden. En dat had Lance blijkbaar goed onder controle. Anders kun je geen bijna 500 keer alle dopingautoriteiten op het verkeerde been zetten. Hij had spijt, maar vooral van het feit dat hij gepakt was!

Dopingcircus

Maar als het waar is wat hij zegt, dan is de hele professionele wielrennerij tot 2005 een groot dopingcircus geweest. Doping staat voor het gebruik van verboden middelen of methoden om sportprestaties te verhogen. En als we de lijst van verboden middelen eens goed bekijken dan is het onvoorstelbaar dat dopingexperts in staat zijn om al deze producten te traceren. Ook zijn er producten in het dopingcircuit die bedoelt zijn om die verboden producten te maskeren. Als we de lijst van dopingzondaars eens bekijken dan is die wereldwijd gigantisch. Het komt voor in werkelijk alle takken van sport. Met wielrennen in de hoofdrol en atletiek op de tweede plaats. Waarom gebruiken mensen doping? Als je gepakt wordt, stort je sportieve wereld in en wordt je jaren geschorst. Toch is de zucht naar eer, ijdelheid én het grote geld (hebzucht) sterker. Bovendien, hoeveel mensen worden er niet gepakt en weten handig de boel te omzeilen, zoals Lance Armstrong dat bijna 500 keer is gelukt?

Doping in de duivensport

Doping is dus een gigantisch probleem. Hoe zit dat met onze duiven? Zijn er producten die onze duiven harder naar huis kunnen laten vliegen? Ja, die zijn er en we hebben ook een echte dopinglijst voor wedstrijdduiven. Daarop staan producten die we dus niet aan onze duiven mogen geven. Iedere duivenliefhebber weet welke producten op die lijst staan. Dus kunnen we er ook van uit gaan dat je wel een hele grote sukkel moet zijn als je dat nog aan je duiven geeft. Of je zou over middelen moeten beschikken die deze doping producten maskeren. Als een duivenmelker doping wil gaan gebruiken, zal hij dus iets anders moeten kiezen, een product dat niet op deze dopinglijst staat. In de duivensport heeft het grote geld ook zijn entree gemaakt. En aangezien duivenliefhebbers geen andere mensen zijn dan wielrenners, kunnen we er van uitgaan dat ook hier figuren rondlopen die de boel proberen te flessen. Alleen je moet dan wel van de hoed en de rand weten en dat is voor de meeste duivenliefhebbers te hoog gegrepen.

Controle

We moeten dus alert zijn als liefhebbers abnormale uitslagen maken. Ik heb zelf het (on)genoegen gehad dat mijn duiven op de losplaats (Le Mans 2005) uit de manden werden gehaald om gecontroleerd te worden op doping. Ik denk dat dit geen goede methode is. Duiven uit de manden halen vlak voor een lossing kan alleen maar een negatieve invloed op de duiven hebben! Duiven hebben een veel snellere stofwisseling dan mensen en bij mensen zijn sommige dopingsoorten binnen 24 niet meer op te sporen. Bij duiven kan dat dus nog vele malen sneller zijn. Ik denk dat de controle van duiven (of de mest) beter op de dag van inkorven bij de liefhebber op het hok plaats zou moeten vinden. We hebben in Nederland een dopingcommissie die al enkele jaren actief is. Ook al zullen ze misschien weinig zondaars pakken, er gaat in ieder geval een preventieve werking vanuit.

Zeven hoofdzonden

Ik ben er overigens van overtuigd dat er producten zijn die duiven harder laten vliegen. Er is een kans dat die producten nog niet op de dopinglijst staan. Sommige hokken kunnen op bepaalde vluchten geweldig uithalen en de concurrentie ontredderd achterlaten. Juist als deze hokken dan veel duiven mee geven is de verhouding soms helemaal zoek. IJdelheid en hebzucht liggen aan de basis van het liegen en bedriegen van Lance Amstrong. In de 6e eeuw werd er door de katholieke kerk een lijst gepubliceerd met zeven hoofdzonden. Het is geen toeval dat ijdelheid en hebzucht deze lijst aanvoeren. Ieder mens wordt met ijdelheid en hebzucht geboren en niemand is hier vrij van. Alleen de mate waarop we het toelaten in ons dagelijks leven bepalen we zelf.

Kritisch

Zelfkennis ligt hier aan ten grondslag. Duivensport draait ook om ijdelheid, we willen allemaal als nummer 1 op de uitslag lijst staan. Voor sommige liefhebbers is bijna elke week een eerst prijs nog niet genoeg. Ze willen een heel concours overheersen en zullen kosten nog moeite sparen om dat te bereiken. Prijzenkasten vol met bekers en medailles, plakboeken met krantenartikelen: Ook dat is helaas ook een vorm van ijdelheid. Als we kritisch naar ons zelf blijven kijken en aan onszelf willen werken, kunnen we ijdelheid in de hand houden en het niet ons leven laten beheersen.

Meineed

Laten we ons door ijdelheid leiden dan hebben we een heel groot probleem. Als Lance Armstrong tevreden was geweest met zijn zeven Touroverwinningen in 2005, dan was er niets aan de hand geweest. Dan had hij voor de rest van zijn leven als beste in het illustere rijtje van Tourgiganten zoals Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain gestaan. Nu betaalt hij miljoenen. Bovendien riskeerde hij een gevangenisstraf, omdat hij meineed heeft gepleegd. Op 22 oktober 2012 sprak Pat McQuaid, de voorzitter van de UCI, de volgende woorden: ”Voor Lance Armstrong is geen plaats meer in het wielrennen. Hij verdient het om in de wielrennerij vergeten te worden.” Een triest einde van een groot sportman die dacht dat hij ongestraft alle regels aan zijn laars kon lappen.
 
© Martin van Zon 
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

<< Terug

Avirings PigeonPixels Youtube Rohnfried will_falco_ebben Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief