Beurzen & kampioenendagen - Falco Ebben

Beurzen & kampioenendagen door Falco Ebben

vrijdag 7 oktober 2016

De tijd voor beurzen en kampioenendagen is weer aangebroken. Zelf probeer ik deze evenementen zoveel als mogelijk te vermijden en iemand anders mijn prijzen in ontvangst te laten nemen. ‘Ondankbaar’ en ‘onbeschoft’ wordt daar zo nu en dan weleens over gezegd. Ik kan daar wel een beetje inkomen, maar zoals ik jullie al eerder heb verteld heb ik het in deze tijd van het jaar enorm druk en maak ik lange dagen. Mijn kleine kinderen zie ik door de weeks nauwelijks en om dan in het weekend nog naar een kampioenenhuldiging en/of feest te gaan zie ik niet zitten. Bovendien, mijn gezin moet in de zomer ook al rekening houden met mijn hobby, als dat ’s winters ook nog moet… ik geef er uiteraard de voorkeur aan de sfeer thuis goed te houden.

Maar ik voel dus wel een kleine ‘verpichting’ om te gaan. De mensen die het organiseren doen dat vrijwillig. Die stoppen er hun vrije tijd in zodat de kampioenen en andere leden van het spelverband het naar hun zin hebben. Maar bij mij is dat niet het geval, ik vind het zelf helemaal niet leuk en geef er in de meeste gevallen dus ook niet aan toe. Mijn eigen vereniging kan ik eigenlijk niet overslaan. De cc, kring, regio, afdeling en fondclubfeesten laat ik wel aan me voorbij gaan. Heel soms moet ik iets op Nationaal niveau ophalen. Dan probeer ik wel te gaan, dat is ook wel zo bijzonder dat het je niet ieder jaar overkomt (mij niet althans). Maar verder ga ik als ik als ik op stap ga liever naar een goede band dan naar een duivenfeest.

Dan zijn er nog de beurzen. Ook daarvoor sta ik niet vooraan in de rij, maar in een aantal gevallen moet ik er zijn om foto’s te maken.  Zo was ik jarenlang de ‘huisfotograaf’ van het Neerlands Postduiven Orgaan op onze Nationale NPO-beurs. Ook heb ik voor het NPOrgaan (zoals dit blad ook wel werd genoemd) enkele Olympiades bezocht. Vooral in die in Portugal bewaar ik heel goede herinneringen.
Onlangs was ik op een nieuwe duivenbeurs in Nederland, de ‘Habru Duivendag’, die vooral in het teken staat van een groot forum. Dit jaar waren voor de vierde editie van het succesvolle evenement Bas Verkerk, Hans-Peter Brockamp, Michel Verweij en Jos Vercammen uitgenodigd om de vragen van het publiek, dat in grote getale aanwezig was, te beantwoorden. En terwijl ik aan het fotograferen was luisterde ik een klein beetje mee wat er gezegd werd en zo ontdekte ik dat er opnieuw een nieuwe trend is.

Nieuwe ‘trend’

Was het een paar jaar geleden in Nederland helemaal ‘hot’ om het trainingssysteem van Gerard Koopman, de laatste jaren onderwezen door Pigeon Academy, te volgen, het lijkt erop dat nu het tegenovergestelde gebeurt.  In het kort komt het erop neer dat bij het systeem van Koopman/PA de duiven tot driemaal per dag trainen (tezamen tot 4 uur) en dat de duiven tussendoor ook nog een keer worden weggebracht. Deze trainingen beginnen de dag na thuiskomst en gaan door tot aan de dag van inkorven. Jarenlang dacht men dat dit het ‘geheim’ was voor kettinguitslagen die enkele grote namen in Nederland maken op de eendaagse fond.

Tijdens de Habru dag kwam ik erachter dat een groot aantal succesvolle liefhebbers, waaronder forumlid Jos Vercammen,  voor duivinnen die wekelijks gespeeld worden een anders trainingssysteem hanteren. Hun systeem werkt ook heel goed en is een stuk eenvoudiger.  Een vereiste is dat deze duivinnen iedere week een vlucht van behoorlijke afstand vliegen, liefst een dagfond, maar op zijn minst een verre midfondvlucht met twee nachten mand. Dit uiteraard om het met elkaar paren van de dames te voorkomen.


De dag na thuiskomst van een vlucht (zondag) wordt er niet getraind en blijven de duiven binnen. Vervolgens trainen de duiven maar eenmaal per dag voor ongeveer een uur en dit tot aan de dag voor de dag van inkorven. Op de dag van inkorven (donderdag) komen de duiven helemaal niet los. Dus in feite vliegen ze door de weeks maar drie uurtjes! Dat is minder dan dat ze bij het PA-systeem in één dag vliegen! Uiteraard brengt dit ook veel minder werk met zich mee en het mooie is dat het bij veel mensen net zo goed werkt. Hiermee kun je met een systeem zeer succesvol zijn zonder dat het heel erg veel inspanning kost. En dat willen we toch allemaal? Ik in ieder geval wel. Mijn streven is om met zo min mogelijk werk zoveel mogelijk rendement te behalen. Wellicht dat dit streven verandert als ik over dertig jaar met pensioen kan, maar voorlopig heb ik de grootst mogelijke moeite om alles te doen wat ik moet doen binnen de 24 uur die een dag me biedt.

Albert Derwa tijdens het forum van de Habru-duivendag.

In België kwam ik onlangs bij een vitessespeler die zijn duivinnen zelfs helemaal niet meer uitliet aan huis. Hij bracht ze twee maal per week vijftig kilometer weg en dat was alles. Naar dat systeem zou mijn voorkeur als dagfondspeler zeker niet uitgaan, maar het werkt in sommige gevallen dus ook. Zou het dan echt alleen maar om goede duiven in vorm gaan?

Falco Ebben
(Geschreven voor Brieftaubensport International in 2013)

<< Terug

Avirings Rohnfried PigeonPixels Youtube will_falco_ebben Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief