We zijn verschrikkelijk verkeerd bezig - Martin van Zon

We zijn verschrikkelijk verkeerd bezig door Martin van Zon

maandag 21 november 2016

De eerste leervluchten met de jonge duiven zijn amper begonnen of ik word alweer suf gebeld door mensen met zieke jonge duiven. En niet gewoon ziek, nee, zo ziek dat sommige jonge duiven het niet eens overleven. Leek het de laatste jaren allemaal wat milder te worden met de coli/adeno uitbraken, het is nu weer ouderwets raak in onze regio.

Steeds zwakker

Fondliefhebber die er vroeger genadig vanaf kwamen komen nu ook steeds vaker aan de beurt. En bij zwaar besmette hokken zie je ook dat het soms overslaat naar de oude duiven en dat sommige jaarlingen ook ziek worden. Het lijkt er op dat onze duiven steeds zwakker worden. En ik geloof dat dit ook zo is want tijd om uit te zieken en/of weerstand op te bouwen en/of een natuurlijke selectie plaats te laten vinden is er niet. Als de jonge duiven nu ziek worden moet je haast wel medicijnen toe dienen om nog iets van het jonge duiven seizoen te maken. En een nieuwe plaag staat al weer voor de deur. Het herpesvirus begint ook een steeds agressievere vorm aan te nemen. De manier waarop er de laatste jaren met medicatie wordt om gegaan in de duivensport is werkelijk zorgwekkend. Vaak als ik in gesprek kom met jonge hard vliegende liefhebbers blijkt dat ze weinig van duiven weten maar des te meer weten van medicatie. Het is soms te gek voor woorden als ik hoor welke mix van antibiotica toegediend worden om duiven naar een topprestatie te brengen. Het is natuurlijk een grote weelde dat wij in Nederland hele goede dierenartsen hebben. Alleen denk ik dat het medicijn-antibioticagebruik de laatste jaren volledig uit de hand is gelopen. Dierenartsen zijn een groot goed en onmisbaar voor de duivensport. Maar meer en meer wordt medicatie gebruikt als pure doping. En dit gedrag wordt ook nog eens aangemoedigd door veel dierenartsen enkel en alleen om hun kassa te laten rinkelen. Zij adviseren duivenliefhebbers deze korte zogenaamde preventieve kuren te geven aan gezonde duiven enkel en alleen om hun prestaties te verhogen.

Pieken

Het is algemeen bekend dat sommige duivenliefhebbers in staat zijn om gigantisch te pieken op bepaalde vluchten. Als deze liefhebbers dan ook nog met veel duivenspelen is de ravage die ze onder hun concurrenten achter laten enorm. En veel liefhebbers zijn door dit pieken van bepaalde hokken zo ontmoedigd dat ze er het bijltje er bij neer hebben gegooid. En ik weet zeker dat dit pieken ook te maken heeft met het 'op het juiste tijdstip' toedienen van antibiotica of een combinatie van verschillende antibiotica. Dat deze ongebreidelde toediening van medicatie slecht is voor onze duiven en de volksgezondheid is een feit. Dat er gigantisch veel antibiotica wordt toegediend aan gezonde duiven is ook een feit. Dat deze antibiotica enkel en alleen wordt gegeven als prestatieverhogend middel is ook een feit. Dat mensen die geen voorbehoedende antibiotica geven daarom vaak verslagen worden door hun sportgenoten - die dit wel doen - is ook een feit. Deze feiten zijn meer dan genoeg om medicatie op de dopinglijst te zetten. En ik vind dat dit ook heel snel zou moeten gebeuren. De WADA (Wereld Anti Doping Agentschap) vindt dat een stof of een methode op de dopinglijst gezet kan worden als die voldoet aan minstens twee van de volgende drie criteria:

  1. Mogelijk prestatie bevorderend
  2. Mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
  3. In strijd met de “Spirit of Sport”

We zien dus dat het toedienen van medicatie aan gezonde duiven zelfs aan al deze drie eisen van de WADA voldoet om op de dopinglijst gezet te worden. Dat zieke duiven medicijnen nodig hebben is een feit en het is een groot goed dat we dit ook kunnen. Maar dat gezonde duiven enkele dagen voor het inkorven verschillende soorten antibiotica krijgen toegediend enkel en alleen om (iets) sneller te kunnen laten vliegen is werkelijk absurd. En toch is deze handelwijze voor veel postduivenliefhebbers een gewoongoed geworden. En het is natuurlijk ook frustrerend als je weet dat je buurman een 1e prijs wint dankzij het toedienen van medicatie en jij de 2e prijs wint omdat je de duiven op een natuurlijke en normale manier houdt. Op de uitslag komt namelijk niet te staan welke duiven met of zonder medicatie hebben gevlogen. Veel liefhebbers zullen dus ook over gaan op zogenaamd voorbehoedend medicatie geven. Enkel en alleen om betere prestaties neer te kunnen zetten. Het gevolg van al deze korte kuurtjes is dat er ontzettend veel immune bacteriën ontstaan. Dat immune bacteriën een reële bedreiging voor de volksgezondheid is weten we ondertussen ook. In onze eigen omgeving is iedereen onderhand bekend met de MRSA bacterie, de zogenaamde 'ziekenhuis bacterie' een fenomeen dat ook al behoorlijk uit de hand begint te lopen. In India kun je beter geen ongeluk krijgen, de kans dat je dan een besmetting op loopt met een resistente bacterie is dan ontzettend groot. In Australië liggen al enkele mensen jaren in een ziekenhuis afgeschermd van alles en iedereen met een dergelijke resistente bacterie in hun lichaam. De kans dat ze het overleven en weer gezond worden is klein. Een van deze Australiërs  had een dergelijk bacterie opgelopen door het eten van besmet voedsel tijdens een vakantie in India. Jarenlang heeft die bacterie bij zijn gastheer geleefd zonder toe te slaan. Tot hij een ongeluk kreeg en een infectie met deze, in India opgelopen resistente bacterie, zijn leven verwoeste. In India kun je in elke winkel en in elk kraampje de beste antibiotica kopen. Dat gebeurt daar ook op grote schaal door iedereen. Kuren worden niet afgemaakt en in feite wordt antibiotica in India op dezelfde manier gebruikt als hier door veel duivenliefhebbers. In India kan volgens veel wetenschappers elk moment een ramp plaats vinden die miljoenen mensen zal gaan treffen. Laten we ons verstand gaan gebruiken voor het te laat is. Antibiotica is een zegen voor zieke mensen en zieke dieren. Maar antibiotica aan gezonde dieren geven enkel en alleen om ze iets harder te laten vliegen is een gevaarlijk en oneerlijk spelletje en is ook nog eens totaal overbodig. Het zou gewoon verboden moeten worden in de duivensport.

Coli 

De coli uitbraken die ons nu teisteren is ook een gevolg van jarenlang gebruik van medicatie in de duivensport. Deze medicatie – corticosteroïden - werd toen ook gebruikt om onze duiven harder te laten vliegen (druppelen). Door het veelvuldig gebruik van deze corticosteroïden het zgn. druppelen kreeg de coli bacterie die al eeuwen in een bepaalde harmonie met onze duiven leefde de kans om een pathogene (agressieve ziekmakende) bacterie te worden. En de gevolgen zien we nu dagelijks een en al ellende met onze jonge duiven. Deze jaarlijks terug kerende ellende heeft ook al veel liefhebbers doen stoppen met de duiven sport. Ook omdat deze soms nauwelijks waarneembare besmetting leidt tot grote verliezen. Het wordt tijd om het roer drastisch om te gooien en te stoppen met totaal overbodig prestatie bevorderende medicatie toe te dienen. Liefhebbers en commerciële dierenartsen zullen dat nooit maar dan ook nooit vrijwillig doen. Hebzucht en ijdelheid liggen hier aan ten grondslag. Hier ligt dus weer een taak voor een daadkrachtig NPO bestuur met een gezond verstand. Want anders blijven we in deze vicieuze cirkel ronddraaien maar wel recht richting afgrond.

© Martin van Zon 
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 

<< Terug

Avirings will_falco_ebben Rohnfried PigeonPixels Youtube Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief