De uitslag vertelt het U - Falco Ebben

De uitslag vertelt het U door Falco Ebben

donderdag 24 november 2016

Het aantal topduivensporters dat bij ons op hokbezoek is geweest is niet meer te tellen. Meestal komen ze langs om foto’s te maken en regelmatig wordt dan even een bezoekje gebracht aan ons kweekhok. U weet wel hoe dat gaat als duivenliefhebbers onder elkaar, we willen toch graag elkaars duiven bekijken.
Je zou zeggen dat deze mensen, die tot de top van Nederland behoren, allemaal dezelfde duif of duiven aanwijzen als zijnde hun favoriet. Het tegendeel is waar. Iedereen heeft een andere voorkeur.

Niemand kent er écht iets van

Er is dan ook maar één conclusie mogelijk: niemand kent er écht iets van!  De meesten onder ons denken in meer of mindere mate wat van een duif te kennen. Veel mensen zijn te bescheiden om het toe te geven, anderen lopen met hun kennis te koop. Ook ik denk dat ik de toppertjes kan herkennen, maar het zijn ieder jaar weer andere duiven die me verrassen.
Ik heb het al eerder gezegd: ik weet zeker dat er genoeg mensen zijn binnen onze sport die de echte slechte duiven eruit pikken, vogels die zo slecht gebouwd zijn dat het gewoon onmogelijk goede duiven kunnen zijn. Alleen komen zulke duiven op tophokken niet voor.
Normaal kom ik alleen bij goede en zeer goede liefhebbers, maar onlangs was ik bij iemand bij mij uit de buurt die af en toe een prijsje pakt en daar kreeg ik enkele duiven in de hand. En dan merk je inderdaad verschil in kwaliteit, er zaten verschillende duiven die met 100% zekerheid nooit goede konden zijn. Zo iemand moet geholpen worden, en niet alleen aan betere duiven.
Maar nogmaals, als je op een hok komt waarop jarenlang hard wordt gevlogen dan zitten daarop altijd nog meer slechte dan goede duiven, maar niet zó slecht dat je dit gebrek aan kwaliteit direct aan de buitenkant herkent.
De supers herkennen dat is een ander verhaal. Er zijn mensen die potentiële supers kunnen herkennen. Maar onder de duiven die iets minder gebouwd zijn zitten ook supers heb ik meermaals gezien.

De ‘392’

Onlangs hadden wij een veiling op internet waar we dertien zomerjongen verkochten. Geen enkele bieder is de duiven van tevoren komen bekijken. Onbegrijpelijk, als ik een duif aanschaf wil ik die graag van tevoren zien. Desondanks bleven er toch drie in Nederland, die mensen hadden best even aan kunnen komen. Na de veiling belde een koper uit het hoge noorden me op om een afspraak te maken om zijn duifje af te halen. Hij vertelde dat hij nog nooit op internet een duif had gekocht en ik merkte aan de manier waarop hij praatte dat hij daar ook niet zo gelukkig mee was. Hij vroeg aan de telefoon onder andere of het duifje wel ‘100 % gesloten was’ en die vraag krijg ik de laatste tijd vaker.
Ik vind dat onzin, duiven van een paar maanden oud die volop ruien hebben de sluit vrijwel nooit gesloten. Zulke duiven kun je eigenlijk nauwelijks beoordelen. Daarnaast vind ik een 'volledig gesloten stuit' niet zo heel belangrijk.
Toen hij hier kwam hebben we samen eerst wat kweekduiven bekeken. Hij was zeer onder de indruk, bestelde gelijk nog enkele duiven, maar hij had een andere voorkeur dan ik. Op dit moment vliegt deze man niet met duiven, maar in het verleden behoorde hij tot de betere spelers van ons land. Toen gaf ik hem de ouders van zijn duifje in de hand. Prachtige duiven, echte krachtpatsers. Hij vond het de minst mooie duiven.
Tussen de doffers  liep nog een laat jong van vorig jaar, de ‘392’. Hoe vaak ik op het punt heb gestaan om die naar de poelier te brengen weet ik niet meer, verschillende keren. Ik vond hem zo slecht gebouwd dat ik hem niemand aan durfde te bieden. Deze duif krijgt normaalgesproken ook niemand in de hand, maar hij kwam nu eenmaal uit een van de beste koppels en daarom zat hij er waarschijnlijk nog. De man zag het doffertje lopen en vroeg of hij hem mocht zien. Ik vertelde hem het verhaal en moet daar wel bijzeggen, daaraan gaan ook veel mensen voorbij als het om duiven keuren gaat, hij was 100% was verbeterd ten opzichte van enkele maanden geleden. Sommige duiven hebben nu eenmaal ook de tijd nodig om uit te groeien. Maar helemaal mijn type duif? Nee, dat was hij nog steeds niet.
Ik gaf de duif aan mijn bezoeker, hij bekeek de duif aandachtig en besloot met te zeggen dat hij zelden zo’n mooie duif in zijn handen kreeg. Hij keek daarbij vooral in de ogen en niet naar specifieke oogkenmerken. De bewegelijkheid van het oog was voor hem vooral belangrijk. Hij vroeg of het doffertje te koop was. Ik zei dat ik geen moeite had hem te verkopen, dat ik dat even met mijn oom moest overleggen. Vervolgens gaf hem het duifje in de hand dat hij op de veiling had gekocht. Een prachtig doffertje, één van de mooiste die ik dit jaar heb gekweekt. Hij beaamde dat er niets mis was met de duif, maar dat het niet zijn type was. Uiteraard zou hij het duifje mee naar huis nemen, want een duif kopen die niets mankeert laten zitten was ook niet zijn stijl. Ik belde mijn oom en vroeg of hij het ermee eens was dat ik de ‘392’ aan hem gaf in plaats van zijn internetaankoop. Die had daar geen moeite mee, en zo ging een tevreden klant naar huis. Smaken verschillen…

Enige graadmeter

Keuren in de hand is dan ook een hachelijke zaak en de uitslag is de enige betrouwbare graadmeter. Daarvoor is het wel van belang dat er in uw samenspel voldoende vluchten zijn en dat u uw duiven de kans geeft. Selecteren op – zoals bij ons dit jaar – vijf jonge-duivenvluchten gaat bijvoorbeeld niet. Je moet ze een eerlijke kans kunnen geven. Daarbij spelen nog andere factoren een rol, waar ik een andere keer dieper op in zal gaan. Daarbij komt het ‘zesde zintuig’ van de melker om de hoek kijken. Duiven die niet lekker in hun vel zitten presteren namelijk niet. Een topper die ongelukkig is vliegt geen prijs. Een matige duif die supergemotiveerd is wel. Maar in dit artikel houd ik het bij de hoofdlijnen. Als het niet mogelijk is om de duiven op de vluchten te selecteren dan zal op de hand geselecteerd moeten worden, en daarbij komt heel erg veel geluk en (dat is mijn mening) in mindere mate wijsheid kijken. Dat duiven moeten beschikken over een ijzersterke natuurlijke gezondheid spreekt voor mij voor zich.

Falco Ebben (2012)
www.ebbenpigeons.com
 
 

<< Terug

Avirings will_falco_ebben Rohnfried PigeonPixels Youtube Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief