Conditioneren van duiven! - Martin van Zon

Conditioneren van duiven! door Martin van Zon

maandag 5 december 2016

Ik schrijf mijn columns meestal over een onderwerp waar ik op het moment van schrijven het meest aan moet denken en dus mee bezig ben. En dat is op dit moment toch nog steeds de nationale vlucht vanuit Chateauroux, veertien dagen geleden. Ik hoopte dat deze vlucht een eerlijke krachtmeting zou worden tussen alle afdelingen van Nederland (exclusief de noordelijkste afdelingen waar de kilometers extra tellen). Er stond dat weekend een noordoostenwind en het was prachtig duivenweer. De duiven werden om kwart over zeven gelost onder ideale omstandigheden. We hoopten op een prachtige confrontatie van de beste hokken van Nederland.

Hoop op een vroege duif

In Zuid-Holland wordt hard gevlogen daar is iedereen het wel over eens. Maar toch krijg je nooit een goed beeld van hard spelende hokken in de andere regio’s. Dit was nu dus de kans om eens te kunnen zien wat andere liefhebbers in andere regio’s er van brouwen onder gelijke condities. Een Noordoosten wind is de wind recht op de kop voor heel Nederland dus een behoorlijk eerlijke vergelijking was mogelijk. Bijna iedere zaterdagmorgen heb ik telefonisch contact met mijn vriend Hans uit Zeist. Hans speelt in Afdeling 7 en vaak zitten we op enigszins vergelijkbare afstanden en beloven elkaar dan te bellen als we een duif krijgen. Zodat we daardoor een kleine indicatie krijgen van de te verwachten snelheid. Heeft Hans het eerst een duif dan belt hij mij en heb ik eerder duiven dan bel ik Hans. We doen dit al jaren en weten dus dat er in Zuid-Holland hard wordt gevlogen omdat ik meestal 100 meter snelheid meer maakt dan mijn vriend Hans. De laatste jaren is het zelfs zo erg dat als ik mijn snelheid door geef aan Hans hij al lachend zeg OK dan trek ik er alvast 100 meter af en weet ik hoe laat ik moet zitten om vroeg te spelen. Ik vind dit niet echt goed te vergelijken maar toch is het wel een kleine indicatie, omdat de snelheid hier in Zuid-Holland altijd hoger ligt dan bij Hans in de regio. Onze duiven vliegen wekelijks goed en zijn vaak op zijn best met duivenweer dus keken we met grote spanning uit naar het moment dat de eerste duif uit de lucht zou komen vallen. Na een toch wat lange wachttijd kwam er een duif als een raket uit de lucht vallen, mijn derde getekende, een tweejarige doffer. Deze doffer heeft op dit moment alleen twee duiven van Verkerk voor hem heeft staan in de Afdeling 5 competitie beste dagfond duif van Zuid-Holland. Geen verkeerde duif dus en de manier van aankomst gaf me hoop op een vroege duif.

Verbazing

Toen ik de duif meldde viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. Gert-Jan, onze meldpost, vertelde mij dat het de vijfde melding in onze club nota bene waar 101 duiven waren ingekorfd was.”Wie zitten er dan allemaal voor me?”, vroeg ik enigszins teleurgesteld en verbaasd.”Alleen Anton” antwoordde Gert-Jan. ”Anton heeft 10 mee en die heeft er al vier?“, vroeg ik nogmaals stomverbaasd. Anton van de Heuvel bleek inderdaad al vier duiven te hebben geklokt voor mijn 1e duif. Ik was er stil van en snapte er helemaal niets meer van. Zou hij net als van enkele weken terug van Bourges weer de 1e NPO vliegen? Vaak zie je zoiets aan komen door de prestaties van de weken ervoor. Toen ik alweer 10 jaar geleden de 1e NPO Tours vloog vertelde de radio reporter “Dit zat er aan te komen”. Week voor week vroeg vliegen met series dan kun je er op wachten dat zoiets gaat gebeuren. Dit was bij Anton dit jaar niet van toepassing. Anton hadtot Bourges nog geen goede uitslag op papier kunnen zetten en vloog totaal uit het niets een 1e NPO Bourges. Dat heeft hij vaker gespresteerd dus ik verbaasde me er toen niet zo over. Maar zou hij het nu weer flikken maar dan met vier duiven? Nee, dat lukte net niet, zo bleek toen ik de lijst van Compuclub bekeek. De twee beste hokken van Zuid-Holland, Verkerk en de Bruyn, hadden net een duif voor Anton maar daar hadden we het dan ook mee gehad ook. Om de lezer een kleine indicatie te geven over de stunt van Anton vd Heuvel, hier wat gegevens. Anton heeft dus 10 duiven mee en heeft er 8 thuis aan 1.025 meter. Zijn 1e duif vliegt een snelheid van 1.147 meter, zijn tweede duif 1.141 meter, zijn 3e duif 1.115 meter en zijn 4e duif 1.110 meter. Pak nu de uitslag eens van uw eigen afdeling en leg die daar eens naast. Misschien dat U dan net zo verbaasd ben als ik toen was. Als we alleen al naar Afdeling 6 en 7 kijken, waar toch ook heel wat dagfond specialisten wonen, dan heeft Anton vier van de tien duiven in de klok als er in beide afdelingen ook vier duiven zijn. Let wel: in de totale afdeling 6 en 7! Ik neem deze twee afdelingen als voorbeeld omdat de afstanden niet echt veel uiteenlopen met onze afdeling. Ik vind dat Zeeland die 90 km dichterbij vliegen en Limburg 80 km dichterbij wel wat voordeel hebben. Maar ondanks dit grote verschil in afstand heeft Anton daar ook vliegles gegeven. Toen ik dit zag werd mijn verbazing alleen maar groter. Op een haar na vliegt hij gewoon 1 tot en met 4 NPO met tien duiven mee. En deze duiven die dit presteren komen ook weer uit het niets. Met regelmaat vlieg ik deze duiven voor, ook op vluchten die er toe doen met kopwind en duivenweer. Ook dit weekend na zijn geweldige stunt op Chateauroux vliegen er 9 duiven van mijn 26 ingekorfde duiven voor zijn illustere vier vroege Châteauroux duiven, die nu in onze club prijs 18 en 19 vliegen tegen 126 duiven met prachtig duiven weer op Sens 430 km.


Conditioneren

Anton kan dus iets met duiven wat ik tot voor kort onmogelijk achtte. Hij weet zijn duiven voor een NPO vlucht zo in conditie te brengen dat ze van figuranten plots de hoofdrol kunnen spelen. En dat op een manier die ik tot voor kort onmogelijk achtte. Hij laat dit zien aan heel Nederland en slaat sportief gezien heel Nederland KO. Inclusief alle tophokken met de duurste duiven van de wereld en de beste hokverzorgers. Anton heeft gewoon een baan en werkt 5 dagen in de week. Ik ben er stil van en het houdt me nog steeds bezig. We zijn benieuwd of hij in staat is dit op Vierzon nog eens over te doen. We zullen in ieder geval moeten leven met het feit dat het conditioneren van duiven voor een bepaalde vlucht een feit is. Anton heeft dat nu overduidelijk bewezen. Voor mij een nieuw fenomeen waar ik nog aan moet wennen. Ik ben er nog steeds stil van en heb het gevoel dat ik na een KO voorzichtig probeer om weer op mijn benen te gaan staan.

© Martin van Zon, juli 2013
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.

<< Terug

PigeonPixels Youtube will_falco_ebben Rohnfried Avirings Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief