Co2 Klimaatcontrole - Falco Ebben

Co2 Klimaatcontrole door Falco Ebben

zondag 11 december 2016

Gisteren was ik voor ons filmproject in Ternaard, zo’n beetje het noordelijkste puntje van Nederland. Ik was daar bij Foeke Hoekstra, hij heeft een nieuw afzuigsysteem voor duivenhokken ontwikkeld.
Sinds 1998 ben ik al werkzaam in de duivensport. Eerst als reporter voor destijds dé grootste krant van Nederland, het Neerlands Postduiven Orgaan, later als fotograaf en sinds kort dus ook als filmmaker. Nieuwe producten heb ik in die tijd genoeg voorbij zijn komen, maar nog nooit zag ik iets dat in mijn ogen zo revolutionair is als het afzuigsysteem van Foeke. Hij is sinds 1979 werkzaam in de industriële afzuigtechniek. Deze ervaringen heeft hij meegenomen in het creëren van een afzuigsysteem voor duivenhokken.
Het systeem wat hij onlangs heeft ontwikkeld is anders dan alle andere afzuigsystemen op de markt. Deze verversten de lucht met een vast ‘ritme’ en veelal niet gelijkmatig en tochtvrij. De benodigde hoeveelheid verse lucht was eigenlijk niet te meten.

Co2

Mensen en dieren verbruiken zuurstof en zetten dat om naar Co2. Een te hoog Co2 niveau is niet wenselijk voor mensen, maar ook niet voor duiven. Te veel CO2 leidt tot een slechte luchtkwaliteit met gezondheidsklachten tot gevolg.
We streven dus ook in het duivenhok naar zuivere lucht, maar wat is dat nu eigenlijk? Bij het begrip zuivere lucht praat je over een juiste verhouding van Zuurstof en Co2. Is die verhouding niet goed dan ontstaan gezondheidsproblemen. In lucht van goede kwaliteit ligt is het percentage zuurstof rond de 20% en Co2 rond de 17%.
Ook kunnen er aan de hand van deze wetenschappelijk vastgestelde waardes maxima aan de Co2 gehaltes worden gesteld. Met deze waardes in de hand wordt het mogelijk om een goed binnenklimaat te bewaken
In open veld bedraagt deze waarde circa 450. In een gebouw waar mensen wonen en werken fluctueert de CO2 waarde in het algemeen tussen de 1000 en 1500. Wanneer in een school de waarde bijvoorbeeld boven de 2000 komt wordt de school ontruimd en mogen de kinderen niet  meer in de klas aanwezig zijn.
Wordt de lucht in een ruimte met mensen of dieren na verloop van tijd niet ververst dan komt er steeds meer CO2 in de lucht. Tot er een moment bereikt wordt dat de oplopende waardes  schadelijk voor de gezondheid worden.
Kortom heb je de Co2 waarde onder controle dan ben je goed op weg. Weet je daarbij de temperatuur en luchtvochtigheid in de hand te houden kan je spreken van een gezond en aangenaam klimaat. 

Intelligent systeem

Alle goede duivenhokken beschikken over een goede ventilatie. Het enige nadeel van de natuurlijke afzuigsystemen is dat ze afhankelijk zijn van het weer. Daarom dat je duivenliefhebbers wel eens hoort zeggen ‘mijn hok is het beste met warm weer en noordoostenwind’, dan worden dus niet de duiven bedoeld die met dat weer in hun element zijn, maar de omstandigheden die ervoor hebben gezorgd dat ze in vorm raakten.
Met het systeem van Foeke is dit verleden tijd.  Dankzij  uitgekiende, speciaal ontwikkelde software, in combinatie met CO2 voelers, gekoppeld aan modulerende ventilatoren krijg je een permanente, perfecte luchtkwaliteit. Daarbij wordt de comfort waarde niet overschreden en krijg je een aangenaam luchtklimaat op het hok.
Wanneer het nodig is creëert  de computer langzaam maar zeker wat extra in- en afvoer of juist het tegenovergestelde, minder tot bijna niets. Liggen er bijvoorbeeld jongen in de nesten dan zie je de computer ingrijpen. Valt de nacht in bij de weduwnaars dan valt de snelheid bijna terug tot nul. Hij reageert dus niet op warmte maar wel op een optimaal luchtklimaat!  
Alles gaat heel geleidelijk qua oplopende of aflopende snelheid. De software is zodanig gemaakt dat er geen pieken ontstaan in de af- en aanvoer. Het oppervlakte waardoor de lucht binnenkomt is zodanig berekend en groot dat er geen trek kan ontstaan. Datzelfde geldt voor de afvoer. De oppervlakte daarvan bestrijkt bijvoorbeeld bij een afdeling van 2,5 x 2 meter oppervlakte een strook van vijftig centimeter breed en twee meter lang. Daartussen zitten ook nog eens speciale filters die het stof neutraliseren, kortom comfort voor duif én liefhebber.
Het beeldscherm geeft alle informatie die nodig is om een goed overzicht te kunnen houden. Ook zie je gelijk de CO2 waarde oplopen bij bijzondere omstandigheden. Als u samen met een duivenmaat de duiven gaat bekijken zie je maar zo de CO2 waarde oplopen van 750 naar 1250 of nog hoger.  Je ziet dan op het beeldscherm ook gelijk de computer reageren en heel gelijkmatig de afvoer opvoeren. Als je in het hok staat merk en voel je daar niets van. Het enige wat je voelt is een aangenaam klimaat in de hokken waar je bovendien geen duiven ruikt.
Het grote voordeel van het afzuigsysteem boven natuurlijjk ventileren is dat er geen trek ontstaat. Extra ventileren wanneer daar behoefte aan is gaat vaak gepaard met trek en tocht en we weten allemaal dat dat leidt tot ornithose.
Ik was onder de indruk van dit systeem, en niet in de laatste plaats van de adembenemende gezondheid van de duiven van Foeke. Ga ik het nu ook in mijn hok aanbrengen? Nee, dat (nog) niet. Het systeem is te kostbaar om het zo maar even aan te schaffen, bovendien beschikt mijn hok over een goede natuurlijk ventilatie. Het heeft mijn ogen echter wel geopend. Voor mijn gevoel is het beter is dan alle natuurlijke ventilatiesystemen, na het zien van het systeem ben ik daarvan wel overtuigd geraakt. Het bezoek aan Foeke heeft ook mijn ogen wat betreft Co2 en luchtkwaliteit geopend. Ik zal dan ook eens beginnen met de aanschaf van een Co2 meter zodat ik de waarden in mijn hok kan gaan meten.

Falco Ebben, februari 2013

<< Terug

Avirings PigeonPixels Youtube Rohnfried will_falco_ebben Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief