Duivensport een manier van leven - Plannen maken (9) - Nico-Jan Koenders

Duivensport een manier van leven - Plannen maken (9) door Nico-Jan Koenders

donderdag 19 januari 2017

Het mooie van deze periode van het jaar is dat we allemaal vol enthousiasme bezig zijn met onze hobby. De meesten van ons zijn al bezig met de kweek en al zal dit in deze tijd niet allemaal vanzelf gaan, de gedachte aan het komende seizoen moet toch voldoende motivatie geven om zo goed mogelijk aan de start te komen.
 
De winter die ons mensen nu nog parten speelt lijkt geen invloed te hebben op de kweek bij onze duiven. Als de duiven gezond zijn en goed voorbereid komen ze normaal op eieren. Alleen jaarlingen hebben vaak in het voorjaar wat meer tijd nodig.  Dit kan vervelend zijn wanneer we ze als voedsterkoppels willen gebruiken, maar omdat dit ieder jaar hetzelfde is kun je er eigenlijk rekening mee houden door deze enkele dagen eerder te koppelen.
 
Niet alleen de duiven moeten goed voorbereid zijn, ook geld dit voor de liefhebber. Vaak worden ongemakken bij het koppelen toegeschreven aan de duiven. Maar wij als liefhebbers zijn vaak zelf de reden dat bepaalde zaken mislukken. Het uitsluiten van problemen door van te voren goed na te denken kan veel narigheid voorkomen.
 
Die oude duivin die telkens haar oude bak invliegt hadden we beter in die oude bak kunnen koppelen zodat zij direct gewend was en niet telkens verkeerd vliegt, waarbij ze gevolgd wordt door die 'domme' jaarlingdoffer die opeens niet meer schijnt te weten waar zijn bak is. 

Jaarlingen koppelen aan jeugdliefdes kan doffers doen veranderen waardoor opeens een duif met meer zelfvertrouwen op je hok loopt. Hierdoor zal hij in het seizoen beter gemotiveerd zijn en makkelijker vorm krijgen.  Door zijn zelfvertrouwen kan hij zich beter wapenen tegen zijn driejarige buurman die hem telkens het hele hok doorjoeg waardoor hij zich is gaan gedragen als aangeschoten wild en tijdens de training altijd als laatste naar binnen gaat.
 
De koppels niet te snel allemaal tegelijk loslaten op het hok vraagt geduld van een liefhebber. Vaak lijkt het dat na twee dagen alle koppels hun bak wel kunnen vinden maar omdat we ze door het winterweer niet los kunnen laten krijgen de duiven in het hok niet de kans rustig te paren waardoor we de kans lopen meer onbevruchte eieren te krijgen.
 
Bovenstaande zaken lijken niet van belang en als het mis gaat wordt er te snel gesproken over domme pech. Maar we willen graag een perfecte kweek en deze zullen we alleen krijgen als we zoveel mogelijk zaken uitsluiten.
 
Het jonge duivenhok
 
Nu we bezig zijn met kweek hebben we de tijd om ons jonge duivenhok klaar te maken voor het seizoen. In de winter verblijven er de weduwduivinnen maar nu deze allemaal gekoppeld zijn kunnen we het verblijf van onze toekomst klaarmaken.  Ook in dit hok zal ongedierte zitten op plaatsen waar we ze niet kunnen zien. We hebben nu de tijd om hier iets aan te doen. Achter de loketkasten zullen bloedluizen weggekropen zijn en rustig zitten te wachten op onze jonge toekomst.  Zoals al eerder vermeld kan bloedluis zes tot negen maanden overleven zonder te eten.  We hebben nu de mogelijkheid hier iets aan te doen.
 
Wanneer we het komend jaar met de jongen bijvoorbeeld op de deur willen gaan spelen zullen we  de inrichting van ons hok af moeten stemmen op het spelletje dat we voor ogen hebben. Kapelletjes geven nu niet direct de mogelijkheid voor een koppeltje om bij elkaar te gaan zitten. Of die loketkast met een schuine mestplank is wel effectief bij het schoonmaken maar niet geschikt voor jongen die samen weg willen kruipen.  En het spel op de deur werkt alleen als er de mogelijkheid wordt geboden om koppels te vormen.  Ook hier wordt vaak gesproken over de duiven zijn niet geschikt voor het spelletje, maar eigenlijk is het in dit soort  gevallen vaak de liefhebber die tekort schiet.  We kunnen nooit alle problemen voor zijn maar we kunnen wel proberen zoveel mogelijk te voorkomen.
 
Het inzetten van lokduiven bij de aankomst van de jonge duiven wordt steeds populairder. Vaak worden hiervoor bepaalde sierduiven gebruikt die hiervoor uitstekend geschikt zijn. Belangrijk is dat onze jonge duiven wel gewend zijn aan deze lokkers. De beste periode hiervoor is het moment van spenen. Dit is de tijd dat ze alles nog normaal vinden en niet schrikken van andere kleuren. We kunnen de lokkers verwijderen als we de jongen uitwennen maar de lokkers kunnen we nu al vast wennen op het hok dat leeg is. Vooral niet samen met de jongen gaan loslaten want anders leren we deze lokkers meevliegen en dat is nu net wat ze niet moeten leren.
 
 © Tekst: Nico-Jan Koenders, 2010
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 
 
 

<< Terug

will_falco_ebben PigeonPixels Youtube Avirings Rohnfried Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief