Massa, wind, ligging en vluchtlijn. Feit of fictie? (slot) - Martin van Zon

Massa, wind, ligging en vluchtlijn. Feit of fictie? (slot) door Martin van Zon

vrijdag 7 april 2017

Vandaag wil ik evalueren na aanleiding van de vijf columns die ik de laatste maanden heb geschreven. In deze periode heb ik ook twee forums gegeven waar deze columns ook uitgebreid besproken zijn. Ik kan dus stellen dat ik een behoorlijk goed beeld heb gekregen van de gedachte en de mening van de duivenliefhebber in het algemeen. Ik heb uit het hele land mailtjes mogen ontvangen die allemaal (niet één uitgezonderd) positief waren over mijn columns. Die dus allemaal vinden dat de onderwerpen waar ik over heb geschreven hout snijden. En dat het de hoogste tijd is voor veranderingen. Ik hoorde zelfs dat er in meerdere duivenclubs fotokopieën op tafel lagen van mijn columns bedoeld als onderwerp van gesprek.

Kort samengevat

Kort samengevat: De duivenliefhebber in het algemeen is het zat om wekelijks tegen liefhebbers te spelen die gigantisch veel duiven inkorven. Inkorfbeperking is een noodzakelijke maatregel waar praktisch iedereen uit deze doelgroep (de modale liefhebber) achter staat. Ik hoorde van enkele kleine liefhebbers dat ze niet bang waren voor deze grote jongens. Ik durf te stellen dat deze kleine liefhebbers allemaal pal in de vluchtlijn wonen! Daar hoef je dus ook niet bang te zijn voor de grote jongens. Sommige grote liefhebbers hebben natuurlijk geen trek in veranderingen en dat kan ik ook goed begrijpen. Mega inkorven is namelijk de basis van hun succes en ik ben er van overtuigd dat als zij onder gelijke condities de strijd aan moeten gaan er van enige overheersing geen sprake meer zal zijn. En dat sommigen zelfs binnen enkele jaren misschien wel gestopt zijn, hiermee bedoel ik de duivenliefhebbers waar van ik denk dat hun hobby is overgegaan in een obsessie. Het is alleen werkelijk verbijsterend te moeten concluderen dat de meeste duiven liefhebbers al bijna de moed hebben opgegeven om het een en ander nog te kunnen veranderen. De streek rondom Woerden is eigenlijk uit pure frustratie (vluchtlijn) helemaal overgegaan op de grote fond. Ik ben er ook achter gekomen dat het voor een gewone duivenliefhebber bijna een onmogelijke opgaaf is om bijvoorbeeld een idee of een verandering op afdelingsniveau verwezenlijkt  te zien worden. Er is een grote kloof tussen alles wat er gebeurt op afdelingsniveau en de gewone duivenliefhebber. Ik heb ondertussen gesprekken gevoerd met liefhebbers uit mijn eigen regio. Uit deze gesprekken is duidelijk heel veel onvrede naar voren gekomen. Het gat tussen wat er op afdelingniveau plaatsvindt en wat er leeft onder de duiven liefhebbers moet gedicht worden. Alleen dan houden we de duivensport gezond. Wij hebben dan ook na een aantal oriënterende gesprekken besloten een soort commissie op te richten die zal proberen op democratische wijze via de samenspelen de belangen van alle liefhebbers te behartigen. Als zo’n commissie met breed gedragen ideeën (vanuit de samenspelen) komt zal het afdelingsbestuur hier iets mee moeten doen. Met elkaar wordt je dan een stevige stem, waar rekening mee gehouden gaat worden. Een fantastisch idee wat ervoor zal zorgen dat de stem van de gewone liefhebber gehoord zal gaan worden.

Eerlijke duivensport

Ik kreeg van Jan Polder een mail waarin hij een voorbeeld gaf van echte eerlijke duivensport. Dit gebeurt op Malta een land waar duivensport gezond en vitaal is, omdat daar eerlijke spelregels worden gehanteerd. Op Malta mag je net zoveel duiven inkorven als je zelf wilt. Alleen er tellen er maar tien voor prijs. De rest van de duiven vervuilen ook het concours niet, want die worden een half uur later gelost. Ik denk dat dit de toekomst van de duivensport is. Natuurlijk is tien duiven voor Nederlandse begrippen te weinig, maar toch zou dit als basis kunnen dienen van een nieuw systeem, want het kan haast niet eerlijker. De vluchtlijn problematiek zal daarmee ook gelijk opgelost zijn. Ik weet ondertussen wat het alternatief zal zijn als er niets veranderd. Dit alternatief is tevens de toekomstvisie van één van de grootste mega spelers van Nederland. Zijn visie is dat op niet al te lange termijn er alleen de megahokken (alleen kapitaalkrachtige) over zullen blijven. Er is dan geen plaats meer voor de duivensport als hobby, zoals die al meer dan ruim eeuw bedreven is. In mijn fantasie zie ik ons (uitgerangeerde) duivenliefhebbers dan op zaterdag tijdens een dagfond vlucht ergens bij zo’n megahok op de tribune zitten, wachtend op de thuiskomst  van duiven. Tijdens het wachten praten we dan vol weemoed over hoe we zelf vroeger met duiven konden spelen. Er staat daar een groot scherm in de tuin, waarop we de aankomst a live kunnen zien van de eerste duiven op de andere over gebleven megahokken. En als er dan een duif arriveert gaan we allemaal staan en applaudisseren we. Even later verschijnt de megaliefhebber zelf op het bordes van zijn duiven hok en deelt ons mee dat hij de eerste heeft gewonnen hij wuift naar ons als koningin Wilhelmina in haar beste jaren en weer wordt er geapplaudisseerd. De megakampioen wijst naar de bierpomp en we kunnen gratis een biertje drinken en mogen met hem op de foto. Geld speelt geen rol want de overwinnaar wordt in het najaar geveild op een van de vele duiven internetsites en zal door toedoen van die slimme internet boys wel 300.000 euro opleveren. Een fantasierijk scenario? Zeker, maar toch niet zo heel ver weg als dat we wel denken.

De vluchtlijn veranderen 

Ook werd mij gevraagd wat ik vond van het verhaal (het opkomen voor zijn belang) van een bekende mega-inkorver op het Habru forum enkele weken terug. Ik was daar zelf niet bij, maar heb zijn weblog gelezen en er ook met mensen gesproken die daar wel aanwezig waren. En mijn conclusie is dat hij in feite het probleem onderschrijft waar ik over heb geschreven wat betreft vluchtlijn en het grote voordeel wat de kortste afstand heeft op de vlucht lijn. Hij schrijft dat hij het echter voor elkaar heeft gekregen door hele grote inspanningen om de vluchtlijn te veranderen, onder andere door heel veel goede duiven in te zetten en de duivenliefhebbers om hem heen sterker te maken. Hij heeft zo dus ZIJN probleem opgelost en daardoor heeft het grootste deel van de duivenliefhebbers in Zuid-Holland er nu nog een probleem bij. Worden ze de ene week niet door de kat gebeten (omgeving Dordrecht) dan worden ze de andere week door de hond gebeten (omgeving Gouda). Laten we eerlijk zijn, wie in Nederland is in staat om een vluchtlijn om te leggen. Alleen bovengenoemde speler kan dat, maar zijn oplossing is alleen goed voor hemzelf en een klein groepje om hem heen. Ik kreeg verleden week zondag een mail van een jeugdige liefhebber waar mijn vorige column overging. Ik heb de redactie van Het Spoor gevraagd zijn brief te publiceren (uiteraard met zijn toestemming) Ik zou iedereen adviseren deze brief goed te lezen, dit is namelijk een goed beeld van duivensport anno 2011. Deze brief ontroerde mij. Ik voelde precies wat hij heeft gevoeld: zijn frustratie en pijn. Als een geboren duivenliefhebber als Vincent enkele kilometers buiten de vlieglijn al geen schijn van kans heeft, wat heeft het dan voor zin om duivensport sowieso nog te promoten? Enkele liefhebbers mailden mij dat het gelukkig bij hun in de regio nog niet zo erg is als in Zuid-Holland. Hier kan alleen maar op zeggen: dit is alleen een kwestie van tijd. Iedereen met veel geld en interesse in de duivensport is in staat (ook al ziet hij het verschil niet tussen een kip en een kraai) in slechts een jaar tijd hetzelfde probleem te veroorzaken als waar wij nu in Zuid-Holland mee zitten.
Ik stop nu met het schrijven over deze materie. Ik heb dit niet geschreven voor mijn eigen ego, maar voor het behoud van de duivensport als hobby voor iedereen, rijk en arm. Ik hoop dat er wat verandert, zo niet dan zien we elkaar misschien over een aantal jaren op de tribune bij een megahok en kunnen we er alleen nog over praten hoe geweldig het vroeger was toen we zelf nog met duiven speelde.
 
 © Martin van Zon, 2011

Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 

<< Terug

Avirings will_falco_ebben PigeonPixels Youtube Rohnfried Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief