Natuurlijke aanpak of toch medische begeleiding - deel 1 - Martin van Zon

Natuurlijke aanpak of toch medische begeleiding - deel 1 door Martin van Zon

zondag 16 april 2017

Tijdens een van mijn laatste forums in Zevenhuizen, werd mij de vraag gesteld wat ik vond van het wel of niet preventieve medicatie toedienen. Dit is een onderwerp wat de laatste tijd erg veel gespreksstof oplevert.

Ik ben altijd zeer geïnteresseerd in de natuur geweest. Ik woon in een natuurreservaat. Ken de bomen bij naam en praktisch alle vogels en zoogdieren om mij heen.

Natuur

Als ik in de zomer vroeg in de morgen mijn duiven laat trainen, zoek ik vaak een plekje op aan de waterkant waar ik een prachtig uitzicht heb over de polder. En als de zon, die net aan het opkomen is, kracht wint en hij de laatste nevelflarden die over de graslanden liggen langzaam oplost, dan overvalt mij vaak een gevoel van absoluut geluk en dankbaarheid dat ik een piepklein deeltje mag zijn van deze natuur. Ik voel me dan ook één met de natuur.
Des te meer ik de natuur bestudeer, des te meer ontzag ik krijg voor dit prachtige fenomeen. Jonge koolmeesjes die uit hun nest vliegen op het moment dat precies de jonge sperwers uit het ei kruipen. Alles is perfect getimed in de natuur. Mieren die bladluizen vangen en ze verzorgen, voeden en melken precies zoals een boer koeien houdt.
Dit zijn een paar simpele voorbeelden van hoe ongelooflijk perfect de natuur in elkaar zit.

Maar wat er allemaal plaats vindt  in de bacterie en viruswereld is nog veel verbazingwekkender! Deze wereld is ook voor veel wetenschappers nog een groot onbekend gebied. Sommige wetenschappers geloven in een oerknal en de evolutietheorie. Andere denken dat er een intelligente kracht achter al dit moois moet zitten. Ik weet dat ik niet genoeg verstand heb om dit alles te begrijpen. Logisch denken heeft me gebracht tot het geloof in een intelligente kracht die achter dit alles moet zitten. Waarom? Mijn inziens zitten er veel te grote hiaten in de evolutietheorie. Je loopt steeds aan tegen de klassieke kip/ei vraag. Wat kwam eerst DNA of eiwit? De gemaakte sprongen die aanhangers van de evolutietheorie in hun denken maken zijn veel te groot. Toeval en tijd is hun basisdenken. Natuurlijk is vier miljard jaar een hele lange tijd en kunnen er dan heel wat toevalligheden plaats vinden. Maar voordat er uit iets wat dood is leven ontstaat moeten er wel heel wat plaats vinden. Dat het eerste celletje waar alles mee begint al meer informatie bevat dan vier Saturnus raketten bij elkaar is iets waar ook zij geen enkele verklaring voor hebben.

Ik hou het simpel: er is geen wetenschapper die zelfs maar in de buurt komt van een zinnige theorie die het ontstaan van leven op aarde kan verklaren. Ik geloof in het wonder van de schepping. Ik geloof in God! Ik voel me daardoor een gelukkig mens en bewonder met verbazing alles wat de schepping voortgebracht heeft.
Ook onze duif is een medebewoner op deze aarde. De duif waar ik al vanaf mijn prille jeugd een sterke band mee heb.
Alle vogels hebben voor mij iets speciaals, omdat ze kunnen vliegen, iets wat ik niet kan. Hierdoor hebben ze iets wat ik bewonder. Ik kan, ondanks dat ik er niet blij mee ben, ontzettend genieten als ik een duif zie ontsnappen aan een achtervolgende havik. Vliegen op het scherpst van de snede is heel indrukwekkend. Bijna net zo indrukwekkend als een duif die zich bij thuiskomst als een balletje uit de lucht laat vallen en dan vlak voor de klep, vol in de remmen gaat.
Een duif is een perfect geschapen dier, dat in staat is heel snel en lang te vliegen. Die (in tegenstelling tot veel vogels) in een kleine ruimte met veel andere soortgenoten kan leven.

Ruim een eeuw geleden kwamen mensen op het idee om er wedstrijden mee te gaan doen. En dat maakt voor mij de cirkel rond. Een dier wat ik bewonder gekoppeld aan een wedstrijdelement. Als deze combinaties wederzijdse affectie en samenwerking laten zien, dan overvalt mij vaak een gevoel van ontroering. Dat is de reden dat ik duivenmelker ben geworden. Het wedstrijd element en de bewondering voor het dier 'duif' maakt de sport voor mij zo mooi.
We vragen ontzettend veel van dit kleine organisme. Het begint al met de huisvesting. Heel veel duiven zitten in een hok wat vaak niet optimaal geventileerd is en zitten daar ook nog eens het grootste deel van de dag opgesloten. Wat denkt u van de stress die de duiven ervaren tijdens het vervoer. Waarbij wij ze heel dicht bij elkaar in een mand stoppen. Tijdens de reis naar het lossingstation deponeren we het aangeboden voedsel in hun uitwerpselen. De duiven worden vaak super gemotiveerd ingekorfd. Dit motiveren levert weer stress op. Wat denkt u van de uitputting die plaats vind als duiven de weg niet kunnen vinden? Of op extreme lange afstanden worden ingekorfd? Al met al is het al een wonder op zich dat er niet veel meer ziektes onder wedstrijd duiven uitbreken. Deze extreme weerstand is mijn inziens ook al ontstaan door een vorm van selectie.

De rotsduif

Ik heb, tijdens een vakantie in Israël, de voorouder van onze postduif, de rotsduif, van heel dichtbij mogen aanschouwen. Schitterende blauwe duiven, iets kleiner dan een postduif met felle rood/gele ogen. Prachtige gezonde duiven in hun natuurlijke leefomgeving. Ze wonen daar in de rotsen en moeten echt heel slim zijn om te overleven. Want er wonen ook kraaien en als die zien waar ze hun nest hebben zijn ze gelijk hun eieren, jongen of hun leven kwijt. Elke dag moeten ze op zoek naar voedsel en zijn dus de hele dag bezig met overleven. Dit is puur natuur en heeft weinig te maken met wat wij met onze duiven doen.

Onze duiven leven dus heel onnatuurlijk! Is het dan wel slim om duiven zonder preventieve medicatie te laten deelnemen aan wedstrijden? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van het geven van preventieve medicatie? Ik heb al 50 jaar duiven en heb me altijd heel erg verdiept in dit onderwerp. In de jaren tachtig was er ook een periode dat dit onderwerp erg in de belangstelling stond. De meesten onder ons herinneren zich vast het boekje van Ton van de Brink nog wel met Adriaan de Bruin op de voorpagina. Ik geloof nu nog steeds dat alles wat er in dit boekje staat goed is voor duiven. Ik begon daarom al snel met het kiemen van granen. Ook adverteerde er toen iemand in het toenmalige NPOrgaan met een puur natuursysteem. Ik heb toen contact gezocht met deze man. Hij heeft mij toen bezocht en zijn systeem uitgelegd.

De basis van zijn systeem was toen ook al knoflook en tevens enkele andere conditiebevorderende en weerstandverhogende  producten. Ik voelde me in die tijd, net als veel duivenliefhebbers, ontevreden en een soort schuldig omdat ik wekelijks medicijnen gebruikte. De natuurman had een goed verhaal en ik liet me overtuigen. En nadat de brave man vertrokken was voelde ik me echt opgelucht en bevrijd: eindelijk geen antibiotica meer!
Ik woonde in die tijd in Ammerstol en vloog in de toenmalige 'Lek in IJssel' op alle disciplines bij de eerste kampioenen. Op een klein hokje van drie meter. Ik dacht toen: met het (gedeeltelijke) systeem van Ton van de Brink en het systeem uit het N.P.Orgaan moet het gaan lukken. Hoe dit verder afloopt vertel ik de volgende keer.                                                                                                                                                      
 
 © Martin van Zon, 2011

Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.

<< Terug

Avirings PigeonPixels Youtube Rohnfried will_falco_ebben Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief