Kunstmatige inseminatie in de duivensport - deel 2 - Falco Ebben

Kunstmatige inseminatie in de duivensport - deel 2 door Falco Ebben

woensdag 19 april 2017

In mijn vorige bijdrage heb ik verteld wat KI is en wat het grote verschil is met andere kweekmethoden. Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden heb ik aangetoond dat met behulp van KI superduiven geboren kunnen worden. François Bernar, de Belgische KI-deskundige uit Messelbroek, was bereid mij tekst en uitleg te geven. Ook wilde hij enkele handelingen demonstreren voor de camera. In deze bijdrage gaan we met François dieper in op de materie die niet alleen voor grote commerciële liefhebbers interessant is.
 
Management
 
De organisatie van de duivenkweker is in feite net zo belangrijk als de KI-handelingen op zich. Het begint allemaal met een aantal kweekduivinnen die op zicht gekoppeld worden. Of beter nog: Gekoppeld worden aan een doffer die steriel is gemaakt (doffers waarvan de zaadleider is doorgesneden door middel van een chirurgische ingreep).
Om KI succesvol toe te kunnen passen moet je je duiven kennen. Je moet gebruik maken van duivinnen die regelmatig leggen en waarvan je weet op welke dag, dit om een optimale bevruchting te krijgen.
 
François: “Het tijdstip van bevruchten tussen zomer en winter en jonge en oudere duivinnen is verschillend omdat de leg na de koppeling ook op verschillende dagen zal plaatsvinden. Het is de liefhebber die moet weten wanneer de duivinnen gaan leggen. In de zomer is dit gewoonlijk op dag acht na het koppelen. In de winter kan dit sterk wisselen, afhankelijk van de huisvestiging, lichtduur enzovoorts. Maar gewoonlijk is dit rond de tiende dag.
 


Francois Bernar haalt ingevroren sperma uit de stikstoftank

“KI moet minimum twee dagen voor de leg van het eerste ei plaatsvinden. Met goed sperma zijn beide eieren dan bevrucht. Wij hebben al meegemaakt dat er duivinnen vier dagen na KI hun eerste ei legden en deze waren ook alle twee bevrucht. Alles is afhankelijk van de kwaliteit van het sperma.”

De doffer is uiteraard ook erg belangrijk. Niet alle doffers lenen zich voor KI. François heeft vastgesteld dat de kwaliteit van het sperma enorm verschilt. De vitaliteit en beweeglijkheid van het sperma van ingeteelde duiven is in het algemeen stukken minder dan bij duiven die uit kruising zijn gekweekt. Ook de leeftijd van de doffer is van een belang. Tussen de drie en zeven jaar zijn ze op hun top.
 
Het sperma wordt afgenomen middels een massage. Deze handeling beheerst een klein aantal mensen ter wereld. Aan het sperma wordt na de afname een verdunner toegevoegd om verschillende redenen. François Bernar: “Het sperma is gewoonlijk tussen 42 uur en meer onderweg, ik heb al eens een bevruchting na 32 uur gehad, maar dit is uitzonderlijk. Om de beweeglijkheid van sperma onder de microscoop te kunnen beoordelen is voor heel geconcentreerd (enorm veel cellen) sperma een verdunner nodig. Bij heel geconcentreerd sperma heb je duizenden cellen in 0,1 microliter, deze dichtheid is niet rendabel voor Ki en ook moeilijk om te verdelen. De verdunner van ASG Wageningen of van IMV geeft niet zozeer levendigheid, maar is een medium om het sperma te verdunnen en de cellen in te bewaren.
 
Deze verdunners zijn gemaakt om kippen-, kalkoenen- of parelhoendersperma in te bewaren. Ik heb deze moeten aanpassen om het duivensperma gedurende langere tijd te bewaren of om het mogelijk te maken om dit in te vriezen. Voor het invriezen voegen wij DMA of DMSO toe. Zonder verdunner droogt het sperma zeer vlug op en gebonden aan de tijd gaan er duizenden cellen verloren door uitdroging. De verdunner is nodig om de hoeveelheid en kwaliteit van de cellen te bewaren. De verdunner is ook nodig om het sperma te kunnen verdelen in rietjes om het te kunnen invriezen.”
 
Het aantal duivinnen dat middels KI bevrucht kan worden wisselt sterk. François: “Iedereen vraagt zich altijd af hoeveel duivinnen er met één afname (zo’n 10-20 microliter,) kunnen worden bevrucht. Dit is heel moeilijk te zeggen. Gemiddeld worden er zes tot acht duivinnen bevrucht met het sperma van één afname. Alles is afhankelijk van het volume, het aantal levende spermacellen en de vitaliteit van de cellen. Met heel veel sperma zonder levende cellen kan je geen bevruchtingen maken. Sommige doffers hebben soms veel dode en misvormde cellen, maar dit kan veranderen in de loop van een seizoen. Erfelijke eigenschappen, leeftijd, ziekten, medicatie, stress, licht, voeding, algemene gezondheid enz. bepalen de kwaliteit op een bepaald ogenblik.”
 
“Door het jarenlange wekelijks testen van duivensperma kan ik inschatten welke vitaliteit cellen hebben en de benodigde hoeveelheid om een duivin te bevruchten. Het juiste aantal cellen kan niemand bepalen omdat elke duivin een specifieke eileider heeft. Sommige duivinnen kan men met een paar honderd cellen bevruchten anderen hebben veel meer cellen nodig om een goede bevruchting. Dit komt omdat niet elke eileider over de optimale condities beschikt, die er moet voor zorgen dat de cellen in het meest geschikte milieu te recht komen voor overleving.”
 
De voorbije jaren heeft François heel veel testen en onderzoek verricht naar het juiste protocol voor het invriezen en ontdooien van duivensperma. Met als gevolg dat het  nu ook mogelijk is om met sperma dat ingevroren is geweest (stikstof -196°C) duivinnen te bevruchten. François: “De mogelijkheden om het sperma in te vriezen en eeuwig te bewaren zijn enorm. Ik heb bij mijn duiven testen gedaan waarbij ik 100% bevruchting had met ingevroren sperma, weliswaar alleen het eerste ei, het tweede ei was meestal onbevrucht, maar indien ik opnieuw met ingevroren sperma insemineerde binnen de paar uur na de leg van het eerste ei, was het tweede ei ook bevrucht. Het tijdstip van de KI speelt hierin een belangrijke rol. De kwaliteit van het sperma is echter nog veel belangrijker.”
 
Meer voordelen

KI biedt veel voordelen. Oude doffers die niet meer bevruchten en afgeschreven zijn kunnen met behulp van KI toch weer nakomelingen geven. François: “Bij natuurlijke bevruchtingen gaan er enorm veel cellen verloren en ook het feit dat de doffers de duivinnen verschillende malen treden maakt dat een afname van het sperma bij deze doffers meer volume geeft dan bij een natuurlijke bevruchting. Dit sperma op het juiste ogenblijk insemineren geeft een veel hogere slaagkans dan de natuurlijke bevruchtingen. Door toevoeging van voedingssupplementen en door onze massage technieken hebben wij al doffers die geen sperma meer hadden opnieuw vruchtbaar kunnen maken. Het is veel beter om van oudere doffers sperma te blijven afnemen, dan deze te laten stilvallen.
 
In de juiste verdunner kan goed sperma dagen bewaard worden, wat het mogelijk maakt om met dit sperma elders duivinnen te bevruchten”

Een ander voordeel van KI is de mogelijkheid om een goede vliegdoffer te laten blijven deelnemen aan wedvluchten, terwijl hij tegelijkertijd ook voor de kweek is ingeschakeld, dit zonder dat hij daar ook maar enige schade van ondervindt.


Om KI toe te kunnen passen zijn de nodige hulpmiddelen vereist.
 
Slot
 
Net zoals de maatschappij in het algemeen, zal ook de duivensport blijven evolueren . Ik voorspel dat het binnen enkele jaren net zo gewoon is om een ‘rietje’ te kopen als een jonge duif. Online welteverstaan. En in feite is dat zo gek nog niet. Vrouwen kiezen de vader van hun kinderen tegenwoordig met een druk op de (muis)knop. Spermabank Cryros uit Denemarken heeft een webshop waar je op de homepage kunt zoeken op allerlei criteria: lengte, gewicht, kleur ogen, nationaliteit enzovoorts. Je druk op enter en er verschijnt een overzicht van donorprofielen die aansluiten op je wensen. Als er een donor van jouw gading bij zit, klik je op zijn zaad. Je voegt wat rietjes - dat is de eenheid in sperma - toe aan je boodschappenmand en drukt dan op ‘naar de kassa. Kies je verzendmethode: Europees droogijs, of een een stikstoftank? Vul je betaalgegevens in en de rietjes zijn onderweg. Zwanger worden zonder man was nog nooit zo makkelijk.

Met de duivenhandel zal het ook die kant op gaan. Vogelgriep, ziekten… het speelt allemaal een minder grote rol, bloedverversing blijft mogelijk en internationale handel blijft mogelijk. Daarnaast zal ook de prijs voor jongen van topdoffers enorm gaan zakken aangezien deze veel meer nakomelingen zullen gaan geven. Dat geldt overigens niet voor jongen van topduivinnen, die blijven een stuk zeldzamer.
 
Falco Ebben, 2015
www.pigeonpixels.com
 

<< Terug

PigeonPixels Youtube will_falco_ebben Avirings Rohnfried Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief