Duivensport een manier van leven deel 13 - Nico-Jan Koenders

Duivensport een manier van leven deel 13 door Nico-Jan Koenders

dinsdag 16 mei 2017

Het laatste wat een duivenliefhebber zich wenst zijn weekenden zoals afgelopen weekend. Het zal misschien niet overal super slecht zijn verlopen maar in de meeste afdelingen was het een drama. De hele week hoop je dat het weer in het weekend wel beter wordt en de temperatuur omhoog zal gaan. Maar het mooie en warme weer laat voorlopig nog even op zich wachten. Nu was de voorspelling voor zaterdag niet geweldig maar omdat er geen of weinig regen voorspeld werd leek het toch nog goed te komen. Het kwam dus niet goed! Grote verschillen bij de aankomsten en concoursen die bijna drie kwartier of langer open stonden. Weinig getekende duiven in de uitslag waaraan je kunt zien dat het verloop niet goed was.

Thuis houden

Het enige waar je als liefhebber dan aan denkt, als ik mijn duiven maar terugkrijg. Als ze dezelfde dag thuis zijn gekomen zullen ze weinig problemen hebben. Maar diegene die de volgende dag thuiskomen en een koude nacht buiten hebben doorgebracht zijn de komende week uitgeschakeld. Veel afdelingen korven komend weekend op donderdag dus we hebben al een dag minder om ze op te lappen. Wanneer je duiven gaat spelen die niet 100% zijn kun je ze voor het hele jaar uit vorm spelen. Vaak lijken ze mooi maar omdat de omstandigheden niet lijken te veranderen kun je beter voorzichtig zijn. Thuis houden is vaak moeilijker dan spelen, maar denk aan de toekomst en niet alleen aan komend weekend. Daarbij is de kans klein dat een duif die niet in conditie is zaterdag op tijd zal zijn.
 
Wij laten duiven die een dag later thuiskomen de eerste twee dagen niet los. Wellicht zullen ze wél meetrainen maar de kans dat ze het ritme van de groep verstoren is groter. Daarbij worden ze dan alleen maar achterna gezeten door de anderen die dan ook niet aan trainen denken. Wanneer ze dan na twee dagen weer naar buiten gaan met de groep zijn ze voldoende hersteld om weer volwaardig mee te vliegen.
 
De nachten blijven koud waardoor de temperatuur in de nacht dicht bij het vriespunt ligt. Voeg daarbij de regen en iedereen weet dat de duiven hier niet van in vorm komen. Ik hoor soms dat men in verband met gebrek aan tijd om s’morgens de duiven los te laten de  weduwnaars s’avonds  een bad geeft, dit is eigenlijk altijd verkeerd, maar zeker met deze lage temperatuur slecht voor de duiven. Ze zullen nat de nacht ingaan want te tijd is tekort om op te drogen. Dus ook in de zomer is het niet aan te bevelen om dit 's avonds te doen.

Dubbelvluchten
 
De komende weken beginnen de dubbelvluchten. Voor iedereen die gaat spitsen en niet teveel vliegduiven heeft een moeilijke periode. Je moet kiezen welke duiven je waar naar toe gaat spelen. De eerste weken met die dubbelvluchten gaat het nog wel maar naar een aantal weken zie je toch dat het moeilijker wordt om op iedere vlucht mee te kunnen doen voor de prijzen. Je ziet dan ook vaak dat door dit splitsen men zich uiteindelijk uitschakelt voor een hoge eindnotering. Wanneer je weinig vliegduiven hebt moet je van te voren keuzes maken. Dit voorkomt teleurstellingen
 
Wij zijn op eigen hok redelijk tevreden tot nu toe. De resultaten waren goed op de tweede en derde vlucht maar de laatste twee vluchten zijn niet goed. Wel enkele duiven bij de eerste maar te weinig prijzen. Je kunt zeggen; 'dat ligt aan het weer'. Maar dat is te gemakkelijk. We hopen dat wanneer de afstand wat groter wordt, en het weer stabieler het prijspercentage weer omhoog gaat. Dit moeten we gewoon afwachten en vertrouwen houden in de duiven. De afgelopen jaren hebben ze laten zien dat de kwaliteit er is. De mooiste vluchten liggen nog voor ons en onze focus ligt hier toch meer dan bij de kortere vitessevluchten.

Jongen

Met de jonge duiven gaat het met de week beter. Vooral de eerste ronde traint en luistert goed. Ze vliegen inmiddels meer als een uur en als ze uitgevlogen zijn komen ze goed naar binnen. Daarbij hebben ze dan veel honger. Dit duidt vooral bij jonge duiven op gezondheid.  De tweede ronde heeft net een coli aanval achter de rug en is hiervan hersteld. Op dit hok zitten veel duiven van vreemde hokken samen die allen hun eigen milieu meebrengen. Dit zorgt hier voor problemen. Ze moeten nu zelf eerst samen de balans vinden en dit duurt enkele weken. Door deze problemen vliegen ze nauwelijks maar ruien wel dus ook hier zal het over een aantal weken wel beter gaan. We hopen ook deze ploeg goed op de rails te hebben als het jonge seizoen begint.
 
© Tekst: Nico-Jan Koenders, 2010
Publiceren van artikelen op een andere website dan duivenverkoop.nl is niet toegestaan, delen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter met een doorlink naar duivenverkoop.nl is wel toegestaan.
 
 

<< Terug

Avirings PigeonPixels Youtube will_falco_ebben Rohnfried Uw advertentie hier?

Laatste biedingen

Geen biedingen gevonden

Hoeveel last van roofvogels heeft u deze winter?

Stand na 267 stemmen:

Meer dan vorig jaar. (121) 45%
Minder dan vorig jaar. (32) 12%
Ik durf mijn duiven 's winters niet meer los te laten. (114) 43%

Archief